Ja taas on yksi vuosi lopullaan. Kokemusrikas vuosi on tämäkin ollut, kaikin puolin. Muutoksia on tapahtunut elämän jokaisella alueella, mutta sitähän tämä elämä onneksi on, pysyvää muutosta.

Tänä vuonna matkustelimme ulkomailla vähemmän kuin viime vuonna, mutta lähestulkoon viikottain tuli kuljettua Suomessa opiskelujen, sukulaisreissujen tai ihan vain huvin vuoksi. Matkoja on vuoteen mahtunut taas monenlaisia. Tässä järjestyksessä tämän vuoden reissusaldo.

Espanja / Nerja

ESPANJA / tammi-helmikuu

Vuosi alkoi sieltä minne se päättyikin joulukuussa 2013. Ihana Espanja, vanha tuttuni. Talvehdimme Eapanjassa muutaman kuukauden ja vuoden vaihdoimme Málagassa. Viimeisen kuukauden ajan kiertelimme enemmän ja kävin myös minulle uusissa kaupungeissa, kuten Nerjassa ja Granadassa. Molemmissa paikoissa ihastuin erityisesti luontoon. Ja Granadan katutaide ja vanhat rakennukset, ah! Niin kaunista. Espanjassa myös laskettelin elämäni ensimmäisen kerran, mahtava kokemus! 

En kaipaa tällä hetkellä Espanjaan, mutta kuitenkin kaipaan. Heti kun katselen kuvia tai muistelen kävelyretkiä rannalla, vuorilla, siestan hiljentämillä kaduilla, mietin josko tuonne voisi taas pian mennä. Nauttimaan ihanista tapaksista, halvoista viinilasillisista, auringosta ja upeasta luonnosta. 

Meksiko / Tulum

MEKSIKO / helmikuu

Äkkilähtö koitti viikko Espanjasta paluun jälkeen. Kaksiviikkoisesta vietimme suurimman osa Playa del Carmenissa ja viimeiset päivät Cancunissa. Muutaman retken Tulumin suuntaan teimme myös, sekä autolla että paikallisbusseilla. 

Meksikon rannat ovat upeat ja eläimet ihania. Paikalliset ihmiset saivat hymyn huulille ja jalankulkijaystävällistä liikennettä jaksoin ihastella päivästä toiseen. En pistänyt hyvää ruokaakaan pahakseni. En oikeastaan ole koskaan ajatellut Meksikosta sen kummemmin, tuntenut matkakuumetta sitä kohtaan. Ja niin, emmehän me nytkään nähneet maasta paljoa mitään, mutta kyllä sitä kiinnostus heräsi tuotakin maata kohtaan tämän pikavisiitin jälkeen.

Tallinna

TALLINNA / maaliskuu

Päiväretket Tallinnaan ovat tuttuja juttuja, mutta aina yhtä mukavia. Vierailukertojen välissä ehdin toisinaan unohtaa kaupungin sekä koko Viron kiehtovuuden. Ja sen iki-ihanan viron kielen, jota runollisempaa ei taida ollakaan! Kieli saattaisi jopa voittaa maailman kauneimman kielen palkinnon minun kilpailussani. Ystävän kanssa kävimme Titanic-näyttelyssä mikä sai meidät kaupunkiin alunperin lähtemään, mutta tulihan siellä myös syötyä hyvin ja pelästyttyä yhtä romahtavaa taloakin. Viro tosiaan kiehtoo enemmänkin, olen monta vuotta sitten ajanut Viron läpi, mutta se on noussut unelmaksi uudestaan. 

Pietari / laivamatka

PIETARI / toukokuu

Toisen laivareissuni Pietariin tein toukokuussa lehdistömatkalla. Mukana olivat ihanat Nella (Kaukokaipuu) ja Panu (Panun matkat). Pari yötä / yksi päivä maissa on nopean matkan ohjelma. 

Pietari on kaunis. Niin hieno helmi niin lähellä, mutta silti sinne harvempi täältä Suomesta lähtee. Kannattaa ehdottomasti harkita Tallinnan ja Tukholman risteilyjen sijaan matkaa itään. Ja suosittelen olemaan myös hereillä jo ennen kuin saavutaan satamaan. Pietarin satama-alue on upea.

Berliini

BERLIINI / kesäkuu

Keväällä en saanut Berliiniä mielestäni, joten kun bongasin halvat lennot, niin kesäreissu oli sillä selvä. Ja ah ja voih, mikä kaupunki! Viikossa pyöräilimme ja kävelimme kymmenittäin kilometrejä, nautimme halvasta oluesta kuppiloissa ja kaduilla, ihastelimme monimuotoista katutaidetta, söimme herkullista ruokaa ja ihan vain noin yleisesti tykästyimme vapaamieliseen ilmapiiriin ja mukaviin ihmisiin. Tänne mennään vielä, toivon mukaan tulevana keväänä seuraavan kerran.

Budapest

BUDAPEST / lokakuu

Toinen reissuni Budapestiin, tällä kertaa siskojen kanssa. Alusta loppuun asti, Budapest tuntui niin kummallisen tutulta ja kodikkaalta. En tiedä mikä siinä oikein oli. Hirveän huoleton olo oli koko reissun ajan. Kaunis kaupunki, ruoka on herkullista ja halpaa, sinne kannattaa lähteä vaikka vain syömään. Ja ne museot, Normafan metsät, älyttömän hyvä julkinen liikenne. Budapestiin tulen takuuvarmasti palaamaan, muu Unkari kiehtoo vielä paljon enemmän.

Thaimaa / Koh Tapao Noi

PHUKET / marras-joulukuu

Kaiken tohinan keskelle reilu kaksiviikkoinen Thaimaan auringon alla tuli täydelliseen aikaan. Aurinkoterapia teki hyvää, koska reissun jälkeen olen ollut energiaa täynnä! Vaikka olen ollut Phuketissa aiemminkin ja tykästynyt siihen, niin nyt näimme saaresta vielä paljon enemmän. Phuket on ehdottomasti muutakin kuin rantatuoleja! Suosittelen nousemaan kaksipyöräisen selkään ja tutustuman saaren hiljaisiin kolkkiin. Autiot rannat, suloiset eläimet, hieno luonto ja herkullinen ruoka paikalliskeittiöissä odottavat etsijäänsä.

Tampere

Näiden ulkomaanreissujen lisäksi sitä tuli matkattua myös Suomessa ja melkoisen paljon sanoisin. Tampereen ja Jyväskylän väliä ravasin tietysti harva se viikko ja kotiseutumatkailua molemmissa kaupungissa harrastin tuttuun tapaan säännöllisesti aina kun ehdin. Myös Helsingissä tuli vierailtua säännöllisesti ja parin muunkin ennestään tutun kaupungin katuja tallattua.

Helsinki / Suomenlinna

Helsingissä ravasin konsertissa ja festareilla, bloggaajatapaamisissa sekä muuten vaan kaupunkia pällistelemässä. Kävin myös ensimmäisen kerran aikuisiällä Suomenlinnassa. Mikä paikka! Seuraavaksi viivyn Helsingissä useamman päivän matkamessujen aikaan. 

Pori

Porissa käväisin Jazzien aikaan päiväreissulla Onnibussin halpojen lippujen houkuttelemina. Porilaiset ovat mukavaa porukkaa, moni tuli jutulle. Ja kaupunki on soma.

Turku

Turussa kävin vähän kaupunkia kiertelemässä ja Flowparkissa huvittelemassa. Turku on kiva. Kuvassa näkyvä talo on yksi kaupungin hienoimmista! Muutenkin tykkään kaupungin taloista ja väreistä.



Todella upeita matkoja ja seikkailuita riitti siis tällekin vuodelle. Olen todella kiitollinen kaikista näistä reissuista ja tunnen itseni hyvin onnekkaaksi, että minulla on mahdollisuus matkustaa näinkin paljon. Muistot tästäkin vuodesta kerryttävät sitä henkistä pääomaa, jolla elämää eletään.

Matkustelin tänä vuonna seitsemässä maassa Suomen lisäksi, mutta vain yksi näistä (Meksiko) oli täysin uusi tuttavuus. Vaikka tässä en mitään maabongausta harrastakaan, niin voisihan sitä laajentaa reviiriä enemmänkin. Mutta kun ne vanhat tutut kulttuuritkin kiehtovat niin paljon!

Kelläs muulla on samanlainen "ongelma"? Missäs te olette käyneet tänä vuonna?


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

16 kommenttia:

  1. Tuo rapu, en kestä miten söpö! Ja ihan huikea reissuvuosihan sulla on ollut. Muistelen vieläkin ilolla meidän Pietarin reissua, oli tosi hauskaa olla siellä sun kanssa. :)

    Tulkoot ensi vuodesta vähintäänkin yhtä mahti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin!! Hihkuin aina kun noita näin söpöläisiä :). Niin muistelen minäkin, oli muutenkin virkistävää matkustaa uusien ihmisten kanssa, mutta vielä noin mahtavien tyyppien kuin sinä ja Panu! Toivottavasti vastaavanlaisia reissuja tulee lisää :)

      Ja toivotaan että vuodesta 2015 tulee kaikille juhlaa!

      Poista
  2. Ihana vuosi! Nin paljon ja niin kaikkea ihanaa!

    13 maassa olen tänä vuonna ollut ja kahteen vielä menossa. Joihinkin palaan aina uudelleen, kuten Italiaan. Olen aina sanonut, että uusia maita kertyy kylä, kun uteliaana maailmalla kulkee. Ei tarvitse erityisesti "bongailla".

    Hyvää joulua ja mahtavia reissuja vuodelle 2015!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet tosiaan ehtinyt! Aivan mahtava juttu ja olet kanssa käynyt niin kiehtovissa paikoissa, ettei tosikaan.

      Ja oikeassahan olet, ei sitä tarvitse erikseen mitään bongailla, että tulee matkalle lähdettyä, niihin uusiinkin paikkoihin :). Kunhan vähän uteliaisuutta on matkassa mukana! Ehkä lähinnä tuolla viittasinkin kun tiedän ihmisiä, jotka eivät koskaan (tai ainakaan usein) matkusta samaan paikkaan uudelleen. Tämä siksi kun maailma on niin iso ja kiehtova niin ei haluta mennä katselemaan niitä jo ennen nähtyjä paikkoja uudelleen. Ja tuolta kannalta ajateltuna ymmärrän tuon täysin, mutta tosiaan kun itse harvoin saan ekalla kerralla tarpeeksi siitä yhdestä paikasta niin hidastaahan se huomattavasti niiden täysin uusien paikkojen löytämistä :). Toki niistä tutuistakin paikoista aina löytyy uusia kulmia!

      Innolla mennään tulevaan vuoteen :). Mukavaa matkaa, nautihan! Nähdään sitten taas Helsingissä tammikuussa. Ja tietysti, hyvää joulua!

      Poista
  3. Ihana reissuvuosi! Paljon olet ehtinyt ja monessa eri maailmankolkassa! Saa nähdä mitä jännää ensivuosi tuo taas tullessaan 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä hieno vuosi takana :). Ensi vuonna tiedossa kaikkea jännää, paljastan kun saan kirjoitettua ja asioita hoidettua. Mitä toivon alkuvuodelta, niin sitä, että näen mahdollisimman montaa teistä matkabloggaajista! Toivottavasti siis tavataan Matkamessuilla niin voidaan turista matkustelusta :)

      Poista
  4. Nella ihasteli rapukuvaasi - minä pysähdyin erityisesti tuohon polkupyörään Porissa - ihanat värit, etenkin näin talven keskellä.

    Oma matkavuosipostaukseni on edelleen vaiheessa, mutta onhan tässä vielä päiviä ennen kuin vuosi loppuu :-)

    Hyviä reissuja Sinulle myös tulevana vuonna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Pori on mainio kesäkaupunki. Totta tuo, tähän aikaan vuodesta onkin kiva katsella värikkäitä kuvia ympäri maailmaa. Niin kaunis kuin (valkoinen) talvi voikin olla, niin väreissä on oma ihanuutensa.

      Jään TODELLA mielenkiinnolla odottelemaan postaustasi tästä vuodesta! Näitä on todella hauska lukea.

      Oikein rauhallista joulua ja mahtavia reissuja ensi vuodellekin :)

      Poista
  5. Ihana kooste vuodesta:) Paljon ootte ehtineet. Huvittavaa muuten, että olet Espanjassa lasketellut ekaa kertaa ;)

    Tämä vuosi meni vähän vähemmällä matkustelulla, kun ostettiin auto. Plaah. :) Mutta mahtui tähän vuoteen ihana kevätloma Lapissa, aktiiviloma Mallorcalla ja syksyinen siskojen reissu Tallinnaan.

    Ensi vuonna tahtoisin myös suomi-matkailla enemmän. Turku ja Pori olisi kiva kokea piiitkästä aikaa. :) ja lappiakin olisi kiva koluta:)

    Hyvää joulua & Elämyksiä uuteen vuoteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän huvittavaa kyllä, vilukissana en vain saanut itseäni Suomessa rinteisiin :). Mutta nyt se on jo helpompaa kun on kerran kokeiltu!

      Kivoja matkoja sulla takana! Siskoreissut on aina superkivoja! Lappia haluaisin minäkin koluta, kerran syksyllä käynyt, mutta olisi varmasti muinakin vuodenaikoina huippu!

      Toivottavasti sulla oli ihana joulu. Hauskaa vuoden vaihdetta ja elämyksiä myös sinulle tulevalle vuodelle :)

      Poista
  6. Seikkailuntäyteinen vuosi sulla takana, vau! :) Mullakaan ei tullu uusia maita tälle vuodelle plakkariin kuin yksi, mutta ensi vuonna korjataan "vahinko". Mukavaa vuotta 2015 sulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta ei ollut sinunkaan vuodessa mitään valittamista! Peukut varsinkin Espanjassa asumiselle :). Samoin sinulle, ihanaa tulevaa vuotta! Olkoon se täynnä iloa ja kokemuksia!

      Poista
  7. Onhan tuossa jo vaikka minkälaista reissua :) Espanjastahan se vuosi lähtikin mukavasti käyntiin meillä molemmilla :)

    Onnea ja iloa tuleviin seikkailuihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, en vuoden alussa yhtään arvannut minne elämä vielä vie. En kummankaan meidän kohdalla! Aivan mahtavaa, innolla mennään siis tähänkin vuoteen :)

      Poista
  8. Piti tulla katsomaan sunkin vuosipostaus ihan uteliaisuudesta. Tuo Pietari-kommentti osui ja upposi, siitä ja ylipäänsä Venäjästä olen haaveillut pitkään (etenkin Trans-Siperiasta...), mutta viisumi tekee lähtemiselle heti niin paljon isomman kynnyksen kuin Viroon tai Ruotsiin. Ei sillä, että näissä kahdessakaan tosin usein kävisin, heh. Katsotaan, josko nyt viimein tänä keväänä Pietari toteutuisi, ehkä!

    Ihana vuosi sullakin takana, Meksiko ja Berliini mullakin kutkuttelisi. Ja aurinko, sitä kaipaan jo. Makea tuo viimeinen kuva, ei uskoisi Suomessa otetuksi. Unohtumattomia reissuja tällekin vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, tähän kommenttiin on jäänyt vastaamatta :/! Pahoittelut! Luin sen kyllä kun sen lähetit, kiitos :)

      Meksikohan sua sitten odottaakin pian, eikö vaan :). Ja toivottavasti pääset Pietariin nyt keväällä!

      Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!