Äskettäin nousi pienoinen myrsky matkabloggaajien keskuudessa kun Matkakuume - blogin Gia kommentoi Instagrammissa kuvaa missä opas poseeraa häkissä olevan tiikerin kanssa. Tämä kuva aiheutti pienen kohun meidän matkabloggaajien Facebook-ryhmässä ja levisi sieltä nopeasti Iltalehdenkin sivuillekin. Blogeissa leviää nyt Reilut blogit - kampanja, jonka tarkoitus on lisätä tietoa eettisestä matkustamisesta. En lähde tähän haasteeseen ainakaan toistaiseksi sellaisenaan mukaan, mutta kirjoitan yleisiä mietteitäni eettisyydestä hieman. 



Monethan tukevat epäeettistä toimintaa tietämättään tai parempien vaihtoehtojen puutteessa, mutta tietynlainen välinpitämättömyys tai laiskuus saattavat olla niitä syvempiä syitä miksi tietynlaisia valintoja elämässä tehdään.

Minäkin olen toiminut epäeettisesti kun olen vieraillut esimerkiksi eläintarhoissa ja tulen takuulla jatkossakin tekemään valintoja, joita ei voi kutsua eettisiksi. Aina ei asioita tule ajateltua loppuun asti, joten mikäs sen tärkeämpää kuin puhua ja nostaa esille asioita, joissa on selkeitä epäkohtia. 

Meistä jokainen tietysti valitsee ne omat sotansa. Jollekin sydäntä lähinnä on eläinten oikeudet, toiset välittävät enemmän ihmisistä, joku keskittyy elämässään ekologisuuteen, joku toinen katsoo, että rahataloudessa toimiminen on merkittävin tie maailman muuttamiseen. Ideaali tilanne lienee se, että jokainen ihminen kyseenalaistaisi elämässään kaikkia asioita, jatkuvalla syötöllä. Mikä on eettistä, reilua, yleistä hyvinvointia lisäävää?




Onko McDonaldsissa kahvin juominen eettistä? Onko luksushotellissa aavikolla yöpyminen eettistä? Onko vaatteiden ostaminen ketjuliikkeistä eettistä? Onko lihansyönti tai pitkälle jalostetuiden eläinten pitäminen lemmikkeinä eettistä?

Näihin ei tietenkään ole yksisanaista vastausta, mutta lienee selvää, että moniakin valintoja elämässä voi kyseenalaistaa kun miettii minkälaisia seurauksia niillä on muille ihmisille, eläimille tai ympäristölle. Se mitä syömme, miten asumme, miten matkustamme, mitä ja mistä ostamme on yhtä kuin se miten kohtelemme muita ihmisiä, eläimiä ja ympäristöä. Seurauksia ei kuitenkaan useinkaan näe heti, joten ne on hyvin helppoa unohtaa ja sivuuttaa.

Eläinten oikeudet puhuttavat usein ja onkin oleellista miettiä mikä toiminta on hyväksyttävää ja mikä ei. Harvat asiat elämässä ovat mustavalkoisia, mutta esimerkiksi eläinten pitäminen huvin vuoksi häkissä huumattuna on toimintaa, jota ei voi perustella eettisesti millään keinolla. Tarinoita maailmalta - blogin kirjoittaja Annika kirjoitti hiljattain tekstin tiikeriturismista ja se kannattaa ehdottomasti lukaista läpi.



Olet sitten matkalla tai elelet kotiympäristössäsi, kehottaisin sinua kyseenalaistamaan avoimella mielellä.

Tiedon etsiminen itsessään on tietysti usein pitkä prosessi, mutta enemmän peräänkuulutankin avoimen asenteen omaamista. Onko kaikki lakimme ja sääntömme oikeita, ovatko omat päivittäiset toimintamallini toimivia, tiedänkö jostakin asiasta tarpeeksi voidakseni määritellä sen yhteen lokeroon? 

Koen, että mustavalkoisella ajattelulla ja muita syyttävällä asenteella ei pääse pitkälle, erityisesti silloin kun kyse on yksilöistä. Hyökkäävät lähestymistavat kun ovat helppoja sivuuttaa vastasyytöksillä ja asioiden seurauksia vähätellä - ihmisillä kun on taipumusta puolustautua kun heitä kohtaan hyökätään suoraan ja järkipuheen kuunteleminen voi siinä sivussa jäädä. Ihmiset myös tekevät virheitä, pieniä ja suuria, ja se sallittakoon kaikille meistä jonkinlaisin rajoituksin. 

Myönnän kuitenkin, että syyllistäminen voi toimia joissakin tilanteissa loistavasti ja erityisesti yritysten vastuun perään on ehdottomasti kuulutettava. Tämän takia on hienoa, että tiikeriposeerauksesta nousi kohu, siitähän seurasi jotain positiivista eli kampanja missä nostetaan esille mahdollisuuksia eettisempään elämään.

Kestävästä matkailusta on meneillään kampanja #ReilutBlogit. Hyviä tekstejä aiheen tiimoilta ovat kirjoittaneet mm. blogit Kinttupolulla, Tarinoita maailmaltaMetallia MatkassaLaura Let´s GoDeep Red BluesTuntemattomaan ja takaisin sekä Globe Called Home. He ovat paneutuneet asiaan eri näkökulmista, joten suosittelen lämpimästi tutustumaan näihin kirjoituksiin. Lisää postauksia muilta blogeilta on varmasti luvassa pian.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

21 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus Teea!

    Jos lähtee miettimään, että mikä on täysin eettistä ja vastuullista, saa aika tovin kaivella. Kaikessa on jotain mätää! Mutta ei tosiaan pitäisi olla niin ehdoton. Voi yrittää tehdä valintoja, jotka ohjaavat kohti vastuullisempaa elämää ja maailmaa. On aika hankala olla täysin eettinen. Pitääkin ehkä yrittää ajatella, mitkä ovat niitä vähiten vahingollisia valintoja. Esim. junamatkustaminen lentämisen sijaan, jos lentää paljon, kompensoi sitä muilla elämän osa-alueilla (kasvissyönti, autottomuus..), majoittuu luksushotellin sijaan välillä paikallisten hotelleissa jne.

    Kaikki eivät tietenkään voi olla paljasjalkahippejä eikä pidäkään, tärkeämpää onkin löytää ne tavat pyrkiä vastuullisemmaksi jotka sopivat itselle. Esimerkiksi kulutusvalinnoilla voi jo pyrkiä paljon kohti parempaa maailmaa. Ostaa laadukkaita tuotteita, joista tekijä on saanut ansaitsemansa palkan jne. tai lahjoittaa vaikka rahaa erilaisiin projekteihin.

    Joskus kyllä tuntuu vähän voimattomalta kun lajittelen roskia katoksessa, että hemmetti, onko tästä mitään hyötyä edes kun eivät kaikki tee tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allekirjoitan jokaisen kohdan vastauksessasi, hyvin muotoiltu! Valintoja meidän (länsimaalaisten) ihmisten pitää tehdä niin monia jatkuvasti, että ei ihme, että tuntuu joskus toivottomalta. Täydellisyyttä ei (toivon mukaan) kukaan järkevä ihminen oletakaan, mutta kyseenalaistamisen taito olisi kyllä sellainen, jonka harjoittaminen pitäisi erikseen kirjata koulujen opetusohjelmiin.

      Poista
  2. Todella hyvää pohdintaa Teea! Tämä on oikeasti tosi vaikea ja laaja aihe, josta voisi kirjoitella vaikka kuinka monta postausta.

    Kyseenalaistaminen, terve kriittisyys ja ylipäätään asioiden ajattelu on kyllä hyvä harrastus. Täytyy todeta, että jos nuo yliopisto-opinnot on mulle jotain opettaneet niin erityisesti juurikin tuota kyseenalaistamisen ja kriittisyyden taitoa - minä kun olen joskus nuorempana ottanut asiat aika pitkälle annettuina ja sinisilmäisesti uskonut lähes kaiken mitä mulle on kerrottu. Toiset ihmiset osaa kyseenalaistaa automaattisesti, mutta jotkut joutuu tosiaan opettelemaan sitä jaloa taitoa, että siinä mielessä oot kyllä oikeassa siinä, että sen voisi tosiaankin kirjata koulujen opinto-ohjelmiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, Laura! Samaa olen kuullut muiltakin, että yliopistossa (toki alasta, koulusta ym riippuen) oppii kyseenalaistamista. Onhan se hienoa, että siellä edes, mutta tietysti vielä parempi olisi, että homma aloitettaisiin jo peruskoulussa. Tai itseasiassa vielä parempaa, kotona!

      Poista
  3. Nää on ihan hirmu vaikeita juttuja. Hyvä nostatella ajatuksia pintaan jokatapauksessa. Kun maailmassa on niin monilla ihmisilläkin asiat äärimmäisen huonosti, niin on hankala pystyä auttamaan vielä heikompia, eli eläimiä. Kun saataisi kaikille ihmisille oikeudet ja elämisen arvoinen elämä vähenisi eläintenkin hyväksikäyttö rahan tekoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet, mitään helppoa tietä näissä ei (ainakaan tällä hetkellä ja yksittäisillä ihmisillä) ole. On jo turhauttavaa kun miettii kuinka huonot olo jo suurimmalla osalla ihmisistä on - puhumattakaan eläimistä!

      Poista
  4. Äh, kommenttini näköjään hävisi tuhkana tuuleen. Kokeilen uudestaan...

    Tosi hyvä kirjoitus, kiitos siitä! Mulle tämä keissi ei ole tuttu, kun olen juurikin reissussa ja suurimman osan ajasta netin ulottumattomissa, mutta huomasin Bloglovinin uutiskirjeestä, että aihe on herättänyt keskustelua.

    Olen hyvin samaa mieltä kanssasi näistä asioista. Jokainen joutuu tekemään myös tavalla ta toisella epäeettisiä valintoja elämässään ja valitsemaan ne omat sotansa. Kaikessa ei voi tehdä täydellistä valintaa, eikä asioissa aina ole yhtä ainoaa totuutta. Tähän kastiin kuuluvat mielestäni esimerkiksi eläintarhat.

    On tärkeää pitää mieli avoinna, olla valmiina haastamaan omia ajattelumalleja sekä oppimaan lisää ja kuulemaan vastapuolenkin näkemyksiä.

    Pitää ehdottomasti käydä lukemassa muidenkin bloggaajien kirjoituksia aiheesta. Kiitti linkkivinkeistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, perkeleen Blogger, kun ongelmia ilmenee vieläkin... :(. Kiitos paljon kun jaksoit yrittää uudestaan!

      Muotoilit hyvin tuon, että jokainen joutuu tekemään niitä epäeettisiäkin valintoja elämässään. Osan valinnoista ihmiset tekevät ehkä tietämättään, mutta osan täysin tietoisesti. Mutta kuten kirjoitit, yhtä totuutta ei aina ole. Usein hyvältä ja pahalta näyttävät asiat kätkevät sen kuuluisan kolikon toisen puolen. Esimerkkejä olisi tuhansittain ja todella hankalaa lähteä vertailemaan sitä mitä seuraa yksittäisistä asioista kun kaikesta voi seurata hyvää tai pahaa, sekä pienessä että suuressa mittakaavassa.

      "On tärkeää pitää mieli avoinna, olla valmiina haastamaan omia ajattelumalleja sekä oppimaan lisää ja kuulemaan vastapuolenkin näkemyksiä."

      Juuri näin! Voi olla jopa vaarallista olla varma yhtään mistään kun huomenna kuitenkin saattaa tulla uutta tietoa, joka muuttaa ne omat käsitykset asioista täysin.

      Hyvä kommentti, kiitos siitä! Mukavia lukuhetkiä aiheen parissa :)

      Poista
  5. Mä oon hyvillä samoilla linjoilla Annen ja sun kanssa siitä, että yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole ja että ei pitäisi olla liian ehdoton näissä jutuissa vaan ennemminkin suhtautua asioihin avoimesti ja tehdä omasta puolestaan parhaansa. En yleensä jaksa hirveästi vouhottaa asioista, vaan yritän vain elää mahdollisimman eettisesti omien standardieni mukaan. Yllätin itsenikin kun sain Rimman haastamana postauksen tästä aiheesta valmiiksi. Siihen ehkä suurimpana syynä toimi taannoinen matkamme Thaimaahan. Se todella pisti miettimään pitkäksi aikaa, vaikkei sitten lopulta jättänytkään omaan mieleeni sitä yhtä oikeaa vastausta oikein toimimiselle norsujen ja muun eläimiin pohjautuvan turismin suhteen. Asioilla on monta puolta ja niitä pitää pystyä jotenkin järkevästi jäsentelemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, en yleensä jaksa vouhottaa, siitä tulee jotenkin tekopyhä olo kun tietää, ettei itsekään täydellinen ole. Ja nimenomaan tarkoitan varsinkin syyllistämistä ja mustavalkoista ajattelemista tuolla viittauksella. Onhan se tärkeää, että tekee voitavansa ja ajaa asioita, joita pitää tärkeänä.

      Sun tekstisi asiasta oli loistava! Hyvin kirjoitettu.

      Poista
  6. Tää oli hyvä! Erityisesti allekirjoitan tuon ajatuksen, ettei kenenkään tarvitse heittäytyä kertaheitolla pyhimykseksi eikä kaikessa tarvitse olla täydellinen. Olennaisempaa on omien valintojen merkityksen tiedostaminen niitä tehdessään. Olisin muuten heittänyt tämän haasteen sulle, mutta pääsit pälkähästä kun ehdit jo ylhäällä mainita, ettet siihen sellaisenaan lähde :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, Laura, kiitos. Näinpä juuri, ei keltään voi olettaa täydellisyyttä, asioiden tiedostaminen on todellakin se olennaisin juttu, koska sen jälkeen pysyviä muutoksia voi vasta tapahtuakin.

      Hah, ehkä kirjoittelen asiasta vielä myöhemmin, mutta nyt on liikaa juttua tulossa blogiin muutenkin :). Paneudun kuitenkin muiden teksteihin mielenkiinnolla ja lisäilen teidän linkkejä tekstiin.

      Poista
  7. Hyvä kirjoitus ja nimenomaan myös tärkeetä joskus miettiä että voiko käsitettä eettisyys suoranaisesti edes määritellä (jep, opiskelin liikaa postmodernismia yliopistossa...). Monesti varsinkin länsimaissa ihmiset ajattelevat hyvin mustavalkoisesti siitä mikä on oikein, unohtaen täysin että asiaa voi katsoa toisestakin näkökulmasta. Mun mielestä esimerkiksi hyvä esimerkki on "tee vapaaehtoistyötä, kaikki vapaaehtoistyö on aina hyvästä", mutta näin ei välttämättä ole, tietynlainen "vapaaehtoistyöturismi" voi joissain muodoissaan olla haitallista paikallisille yhteisöille vaikka aikomus ja ajatus on todella hyvä.

    Tätä aihetta vois pohtia vaikka kuinka eikä koskaan pääsisi minkäänlaiseen lopputulokseen, mutta keskutelunavaukset on kuitenkin aina hyvästä ja on hienoa että näistä aiheista puhutaan ja niin moni on tästä nyt kirjoittanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, asioita voi aina katsoa toisesta näkökulmasta. Jos sen tekee avoimin mielin, pyrkien olemaan mahdollisimman objektiivinen, voi joskus huomata, että se oma, pitkään käytössä ollut mielipide tai ajattelumalli ei välttämättä olekaan se ainoa järkevä ja ns. hyväksyttävä.

      Hyvän esimerkin heitit vapaaehtoistyöstä!

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  8. Mä olen hyvin vahvasti kanssa sitä mieltä, että tärkeintä on yrittää tehdä edes jotain. Kukaan ei elä 100% oikein, ja mua ärsyttää vietävästi se, että kun vaikka kerron jollekulle vähentäneeni lihansyöntiä, reaktio on välillä ollut että "miksi ylipäänsä syöt lihaa". Voisin kuvitella, että aika moni ihminen lannistuisi tuollaisesta reaktiosta ja lopettaisi välittämisen kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpas ikävä reaktio! Ihan hyvin voin kuvitella, että joku voisi tuollaisesta lannistua. Ja vähintäänkin ei tekisi niin mieli enää sellaisille ihmisille avautuakaan omista asioista jos vastaan tulee syyllistämistä.

      Poista
  9. Hyvä aihe ja hyvät pointit! olen itsekin sitä mieltä että jokainen saa valita eikä pelkästä saarnaamisesta ole hyötyä, koska ihmiset kokevat että sääntöjä on kiva rikkoa. Ostin ennen ketjuliikkeistä vaatteet, mutta ulkomailla reissatessa näin niin paljon laadukkaampia ja halvempia vaatteita että mieluummin ostan vaatteet paikallisista kojuista ja liikkeistä, enkä enää suurista massaketjuliikkeistä jotka käyttävät surullisen kuuluisaa halpatyövoimaa. Se on jokseenkin käsittämätöntä länsimaalaisille että jossain Bangladeshissä (ja muualla) työntekijät joutuvat raatamaan todella pitkiä päiviä tehtailla. Mutta toisaalta taas mitä he joutuisvatkaan tekemään, jos ei heillä olisi edes sitäkään työtä. Nämä ovat vaikeita asioita. Toinen asia on se kun eläimiä vangitaan eläintarhoihin, itse en hyväksy sitä jos viidakosta viedään eläimiä eläintarhaan, sen sijaan sen hyväksyn kun Rooman eläintarhaan tuotiin norsu ja jotka olivat olleet ahtaissa oloissa sirkuksessa. Joskus villieläin ei sopeudu enää takaisin luontoon (olivat kesyjä) ja silloin eläintarha voi olla parempi vaihtoehto, kuin sirkus. Mutta myös lemmikkieläinten kohtelussa on lukuisia puutteita, joillakin on esimerkiksi tapana pitää lemmikkikania pimeässä vessassa lukittuna, sekin on jo melko surullista toimintaa.
    Ekologisuuteen liittyen aion itse jatkossakin suosia junamatkailua ja suurempi reissu laivalla/laivoilla on haaveissa . Tähän liittyen voi jopa tulla halvemmaksi matkustaa junilla ja laivoilla useisiin eri kohteisiin, kun varata aina uudet lennot+hotellit.

    VastaaPoista
  10. "Mutta toisaalta taas mitä he joutuisvatkaan tekemään, jos ei heillä olisi edes sitäkään työtä."

    Tämä on hyvä pointti. Joskus joudut valitsemaan kahdesta pahasta. Kaikkialla ei ole samoja mahdollisuuksia ja länsimaissa ihmiset saattavat tukea kyseenalaisia toimia, orjuutta, lapsityövoimaa jne. ostamalla tiettyjä tuotteita tai palveluita, mutta toisaalta tarjota edes jotain työtä ja elinkeinoa paikallisille. Olisiko niiden työntekijöiden elämä huonompaa ilman? Vai mahdollisesti jopa parempaa? Toimisiko tasa-arvo paremmin kun halvoille rytkyille ei olisi kysyntää rikkaissa valtioissa? Suomalaisilla on onneksi mahdollisuus olla valita tekemättä työtä, joka ei sovi hänen arvoilleen. Kaikilla sitä mahdollisuutta ei varsinaisesti ole (vaikka voi ollakin, kaikki ei ole sitä miltä näyttää) syystä tai toisesta. Näihin ei todellakaan ole yksinkertaisia vastauksia niin kauan kuin maailma on näin pullollaan epätasa-arvoa ja kulttuurit niin toisistaan eroavaisia.

    Pidempi matka tulee yleensä edullisemmaksi kuin monta lyhyttä. Jo siksi kun lennot maksavat paljon ja lyhyemmällä reissulla ei ehkä ehdi tottumaan maan hintatasoon ja löytämään niitä kaikkia ihania, ilmaisia mahdollisuuksia :). Mutta olen toisaalta monta kertaa välillä itse ihmetellyt kun lento kaupungista toiseen on tullut halvemmaksi kuin juna tai bussi. Jo ihan Suomen sisällä näkee tätä välillä Helsinki-Oulu.

    VastaaPoista
  11. Hienoa että saatiin sultakin teksti tähän kampanjaan! Totta turiset, että mikään ei ole mustavalkoista ja olisi hyvä tiedostaa ja kyseenalaistaa maailmaa jatkuvasti. Se on iso haaste ja jotenkin tuntuu, että ihmiset tykkäävät keskittyä tiettyyn aihealueeseen, kuten minä eläinoikeuksiin. Ihminen on harmillisen rajallinen olento, mutta aina kannattaa yrittää :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haaste on valtava, mutta toisaalta, ei kai elämän tarvitsekaan olla helppoa, jotta se olisi tyydyttävää ja onnellista :). Ja voikin olla tehokkaampaa valita se yksi isompi kokonaisuus mihin keskittyy ja ottaa sitten sieltä täältä vinkkejä ja oppia niistä muistakin aihealueista. Ei yksi ihminen kuitenkaan kaikkea voi tehdä, mutta oman panostuksensa voi jokainen antaa.

      Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!