Kiipeilijöiden suosiossa oleva Paklenican kansallispuisto Kroatiassa on lyhyen bussi- tai automatkan päässä Zadarin pienestä rannikkokaupungista.

Paklenicassa voi tosiaan kiipeillä ja kiipeily vetääkin paikalle suurimman osan puiston vierailijoista, mutta patikoijallekin kansallispuisto tarjoaa elämyksiä. Minä jätin kiipeilyhommat muille ja kipusin vain patikoiden ylös vuorelle. Halusin lähteä valloittamaan vuorta siitäkin huolimatta, että tossuni eivät olleet kaikista parhaimmat vuorilla vaelteluun. Paklenicassa polut ovat kivisiä ja täten melko liukkaitakin, joten millä tahansa kengillä ei kannattaisi vuorelle lähteä.

Lähtiessäni kiipeilijöitä oli runsaasti paikan päällä, mutta patikoimaan tosiaan jatkoi harvempi. Erään saksalaisen pariskunnan kanssa kuljin hetken aikaa, mutta jättäydyin heistä jälkeen voidakseni jatkaa matkaa ylhäisessä yksinäisyydessäni. Ylös kipuaminen kävi alkuun kunnon päälle, mutta voi sitä upeaa tunnetta kun pääsee lopulta ylös asti. Piknikoin rauhassa upeita maisemia katsellen ennen paluuta alaspäin.

Huikeiden maisemien, muutaman käärmeen, lukuisten liskojen, raunioiden sekä ampiaisfarmin lisäksi näin reissun aikana luolia. Osa pieniä koloja, osa hieman suurempia. Alueella on myös isompi luolasto, jonne pääsee pääsymaksua vastaan, mutta siellä en itse käynyt. Kuvien perusteella näyttää kuitenkin upealta paikalta.
Luonnonpuistoon on 40 kunan pääsymaksu henkilöltä. Alueelle pääsee tunnissa Zadarista bussilla, mutta busseja ei mene kovin usein, joten ajankohtaiset aikataulut kannattaa käydä katsomassa bussiasemalta. Bussi pysähtyy Staligradin kaupungissa, mutta Zadarista päin tullessa pysäkki on kilsan pari ennen sitä. Autolla pääsee tietysti kätevästi puistoon sisälle asti.

Puiston sisällä on kioski, jonka valikoimasta en tiedä mitään. Majapaikkoja on Starigradin ympäristössä lukuisia ja itse Starigradin kaupungissa on myös kohtuuhintaisia ravintoloita, pieniä marketteja sekä soma pieni satama-alue. Viihdyin siellä itse vajaan tunnin verran meren äärellä istuen ja kävellen.

Huomattavasti suositumpi Plitvicen kansallispuisto vetää enemmän väkeä Zadaristakin asti, mutta Paklenicakin on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen!


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

6 kommenttia:

 1. Kiinnostavan, helposti käveltävän näköistä seutua! Pitää laittaa nimi korvan taakse, kiitos siis vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiinnostava seutu ja laitahan ihmeessä, kiva paikka kyseessä :)

   Poista
 2. Ihania kuvia sulla taas kerran, Teea. Kroatia on matkatoivelistalla myöskin, en ole siellä vielä käynyt. Pari kertaa olen meinannut, mutta aina on joku hiukan edullisempi tarjous ponnahtanut esiin juuri ennen matkan varaamista! :) Ehdottomasti haluan käydä, joten kiitos kivasta vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saana! Itsekin siirsin Kroatian matkaa eteenpäin, mutta kun Saksasta käsin pääsi paikan päälle muutamalla kympillä niin matka oli sillä päätetty :D. Uskon, että matkaan paikan päälle toistekin, on kaunis maa tuo Kroatia.

   Poista
 3. Hienoja kuvia ja kiva vaellusreissu! Kroatiassa ei ole ikinä tullut käytyä, mutta ehdottomasti kiinnostaisi joskus mennä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kannattaa joskus poiketa kun muilta reissuilta ehtii :).

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!