Marraskuussa teimme matkan, josta olin haaveillut vuosia. Matkustimme Etelä-Afrikkaan safarille. Matkan aikana vierailimme Krugerin kansallispuiston lisäksi myös Kapkaupungissa.


Krugeriin matkustimme ensimmäisenä ja lensimme Johannesburgiin. Otimme Johannesburgin lentokentältä auton alle. Auton vuokraaminen Etelä-Afrikassa on halpaa. Meidän Polo neljäksi vuorokaudeksi maksoi 57 euroa plus ulkopuolinen matkavakuutus, halvin kaara olisi maksanut joitakin euroja vähemmän.

Ennen Krugeriin matkustamista tulin miettineeksi millaisella autolla siellä kannattaisi ajaa, mutta alueella pärjää tosiaan ihan peruskaaralla. Päällystämättömätkin tiet olivat meidän kokemuksiemme mukaan marraskuussa todella hyväkuntoisia. Krugerissa ajellaan kuitenkin hyvin hiljaa ja katsellaan pusikoihin, joten näin jälkikäteen suosittelisimme panostamaan automaattiin. Joku, varsinkin te pidemmät ihmiset, voisivat myös tykätä korkeammasta autosta isoilla ikkunoilla, josta pääsee katsomaan eläimiä korkeammalta. Eläinten näkeminen ei kuitenkaan jää auton koosta kiinni. Monet eläinbongaukset teimme tien vierestä muutaman metrin päästä.


Lower Sabien terassilta otettu


Ensimmäisen yön yövyimme Nelspruitissa, kaksi seuraavaa kansallispuiston sisällä Skukuzan leirissä. Lentomme laskeutui hivenen myöhässä, noin 12 aikaan, ja kentällä muodollisuuksiin meni hetki, mutta Nelspruitiin ehdimme yhden pysähdyksen taktiikalla ajaa ennen auringonlaskua. Kiinnitän aina lentoja varatessa huomiota lähtö- ja saapumisaikoihin ja saavun aina mieluiten uuteen paikkaan aamu- tai iltapäivällä, joten pidin Turkish Airlinesin lentoaikatauluja Johannesburgiin todella hyvinä.

Kansallispuiston leirintäalueiden yöpymispaikat kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Me teimme varauksen noin 2 kuukautta ennen reissua ja silloin marraskuulle oli vielä edullisia mökkejä jäljellä. Itseasiassa alueella näytti marraskuussa useampikin mökki olevan tyhjillään, mutta en jättäisi varausta siltikään viime tippaan. Kaksi yötä mökissä maksoi marraskuussa 2019 noin 168 euroa (1396 ZAR) ja lisäksi päälle tulee kansallispuistomaksut, jotka ovat pakollisia kaikille puistossa yöpyville. Kansallispuistomaksu Krugeriin maksaa tällä hetkellä turisteilta noin 24 euroa (400 ZAR) yhdelle hengelle päiväksi.

Johannesburgista Krugeriin on helppoa ajaa. 




Tiet ovat todella hyväkuntoiset, mutta liikenne on vasemmanpuoleista, joten siihen tulee varautua. Tiellä on 120 kilometrin nopeusrajoitus, mutta tietyöt laskevat sitä vähän. Iloksemme saimme huomata, että autoilijat olivat todella kohteliaita. Hitaammat väistävät tien sivuun vasemmalle antaen ohitustilaa silloin kun kaistoja on vain yksi suuntaansa ja muutenkaan kukaan ei jäänyt oikealle kaistalle hidastelemaan. Osa autoilijoista ajaa toki kovempaa kuin sallitut 120 ja osa huomattavasti hiljempaa, joten varovaisuus on tarpeen siinä missä muuallakin maailmalla. Tien varrella näkyi myös jonkun verran poliiseja, joten nopeusrajoituksia on syytä noudattaa. 

Matkan varrella on joitakin kiinnostavia vierailukohteita, kuten Sudwalan luolat, jonne meidän oli tarkoitus mennä. Viimeisenä päivänä leijonat Krugerissa veivät kuitenkin voiton, joten jäi Sudwala toiseen kertaan. Nelspruitin kaupungissa taas on mm. kasvitieteellinen puutarha.

Krugerissa aikamme meni tietysti lähinnä autossa körötellen ja eläimiä tuijotellen. Pari päivää puistossa olivat juuri niin rentoja ja ihania kuin etukäteen oletinkin. Puiston sisällä ei tule autolla kovinkaan kovaa ajeltua, joten eläimiä näkee varmasti. Marraskuussa on hyvä mahdollisuus nähdä pikkuisia ja niitä mekin näimme melko paljon. 

Ensimmäinen päivä puistossa oli hieman epätodellinen. Paikka on todella upea, mutta alkuun en voinut uskoa olevani todella siellä. Kuin olisi kattonut televisioruutua auton ikkunasta. Ennen matkaa odotin ehkä eniten ylvään giraffin näkemistä, mutta mitä enemmän eläimiä bongaili, sitä enemmän niitä halusi nähdä. Vaikka näimme giraffeja paljon ja kyseinen eläin onkin Krugerissa hyvin helppo bongata, oli niiden näkeminen silti aina yhtä sykähdyttävää. Teimme myös lukuisia muita hienoja bongauksia, kuten Pumban Skukuzan leirintäalueen sisällä, hyeenoja uimassa, virtahevon padossa uiskentelemassa, norsuja toisilleen isottelemassa, leijonia päivää paistattelemassa.











Bongaa leijonia levolla


Puistossa on hyvät puitteet tehty turisteille. Ruokapaikkoja oli tarjolla riittävästi ja ne olivat hyvin viihtyisiä. Meidän vierailun aikaan puistossa oli toki kävijöitä, mutta tunnelma oli siltikin rauhallinen. Saimme ajella pitkiä aikoja kaksisteen, varsinkin päällystämättömillä teillä. 

Pääsääntöisesti kuljimme omia reittejämme, mutta viimeisenä päivänä seurasimme myös hetken aikaa paria safariautoa, koska ammattilaiset tietävät miten ja mistä niitä eläimiä parhaiten bongailee. Ja näimmekin joitakin eläimiä tällä seuraamistaktiikalla, joita emme ehkä olisi itse huomanneet. Muiden ihmisten kanssa kannattaa myös jutella, pysähtyä autojen viereen ja kysyä mitä he tiirailevat. Ihmiset Krugerissa kertovat mielellään näköhavainnoistaan ja niitä myös merkataan ylös taukopaikkojen tauluille. Näin introverttinä pidin silti erityisen paljon niistä hetkistä kun ajoimme kaksin johonkin hyvälle paikalle, mistä käsin pystyimme rauhassa katselemaan upeita eläimiä.

Skukuzan leiri on iso, mutta ei onneksi hälyinen kuten etukäteen lukemani perusteella luulin. Voin tietysti vain kuvitella kuinka upeita alueen yksityisten tarjoamat kukkarolle kalliimmat majapaikat ovat. Skukuzassa on mahdollista nähdä eläimiä myös. Ravintolassa ja sen vieressä on näköalapaikka joelle. Siellä oli meidän ensimmäisen päivän aikaan norsuja ja antilooppeja syömässä. Myös Lower Sabien ravintolan terassilta voi bongata eläimiä. Me näimme mm. paljon norsuja ja virtahevon. 

Skukuzan leirin ravintolasta on pakko antaa kehuja. Ravintolassa ei pääse nauttimaan intiimistä tunnelmasta kaksistaan, mutta todella herkullisen ja kohtuuhintaisen annoksensa saa nauttia tähtitaivaan alla. Me taisimme syödä koko matkamme parhaat ruoat tuossa leirin ravintolassa ja varsinkin niitä jälkiruokia ikävöin jo Kapkaupungissa, missä herkut eivät päässeet aivan samalle tasolle. Skukuzan tunnelmallisessa ravintolassa pääruoka, viinilasillinen ja jälkiruoka lähtee reilusti alle 20 euron. Muissa Krugerin ravintolassa hinnat olivat vielä edullisempia.










Lempparini <3


Mökki, jossa yövyimme Skukuzassa, oli aika perustasoinen, mutta hyvinkin kotoisa. Sänky oli riittävän kova ja se oli tärkeintä, koska mökissä käy lähinnä nukkumassa, mutta suihkukin toimi hyvin ja oli lisäksi tilava. Mökeissä on jääkaappi ja keittiötarvikkeita, joten omatkin kokkailut onnistuvat. Me kuitenkin hyödynsimme vain jääkaappia. 

Jos olet haaveillut safarista, mutta et ole sitä vielä toteuttanut, niin voin kyllä lämpimästi suositella Krugeria! Ensikertalaisen silmin Kruger on hyvinkin helppo, asiakasystävällinen matkakohde. 

Lisää Krugerista voi lukea ainakin blogeista IrtiottojaVaihda vapaalleMatkalla missä milloinkin sekä Maisemajahdissa


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

2 kommenttia:

  1. Upeaa, että pääsitte Krugeriin! Safarit Afrikassa on parasta! Hauska tuo kilpikonnakuva! :)

    Mekin ollaan jonkin verran Krugerista kirjoitettu: https://www.matkallamissamilloinkin.com/tag/kruger/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli upea kokemus ja todennäköisesti tulee kyllä lähdettyä toistekin! Kiitos linkistä, lisään sen tekstiin :)

      Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!