Yksi hauskimmista asioista matkoilla on visiitit ruokakauppaan, varsinkin se ensimmäinen kerta kun kaupan ovista astelee sisälle. 


Me harrastamme matkoilla kokkailuja aina kun asumuksesta löytyy keittiö ja lisäksi kaupoista tulee haettua eväitä myös ulkona piknikointiin. Ruokakaupat tulevat siis yleensä matkoilla tutuiksi. Itseasiassa mikäli hyvä ruokakauppa tai kauppahalli puuttuu, vaikuttaa se jopa omaan käsitykseeni paikan upeudesta. Itse kun tykkään syödä matkan päälläkin välillä raikkaita salaatteja, joita ei aina ravintoloissa ole tarjolla, sekä nauttia aamu- tai iltapalaa toisinaan hiljaisuudessa omalla sängyllä taikka sohvalla.

Meksikossakin vierailimme useampaan kertaan ruokakaupoissa ja suurin osa ruokaan menevästä rahasta menikin niihin. Ruokakaupassa käyminen oli hauskaa, koska sekä Playa del Carmenissa että Cancúnissa niitä löytyi mukavasti ja isommissa marketeissa tarjonta oli monipuolista sekä halpaa.



Valmissalaatteja tai kunnollisia salaattipöytiä kaupoista ei löytynyt, mutta vihannesosastot olivat isoja ja myynnissä oli kaikenlaisia kiehtovia hedelmiä. Erilaisia hedelmäsekoituksia myytiin valmiissa pienissä rasioissa, joten ne sopivat eväiksi hyvin. Pakastealtaasta löytyi lisäksi erilaisia valmiita hedelmä- ja marjapusseja, joiden käyttäminen soveltui taas kotioloihin. Kuivaosastolta löytyi perusriisit sun muut, joten kasvisruokaa oli siis helppoa löytää ja valmistaa. Näiden lisäksi pähkinöiden tarjonta oli ihan kiitettävää ja kaikenlaisia epäterveellisempiäkin herkkuja löytyi leipäosastolta kakkujen, leivosten, pizzojen ja croisanttien muodossa.



Ruokakauppojen herkkuosastot olivat isoja, tarjontaa oli paljon. Muutaman maistelukerran perusteella meksikolaiset kakut sopivat suomalaisen suuhun hyvin. Eivät olleet liian makeita tai kummallisen makuisia. Mitä vähän katselin tuoteselosteita, niin lisättyä sokeria ja lisäaineita löytyi paikallisista tuotteista ihan tarpeeksi, mutta yleisesti ottaen olin tyytyväinen ruokakauppojen tarjontaan.

Kiehtooko sinuakin ulkomailla paikalliset ruokakaupat? Minkä maan ruokakauppojen valikoimiin olet ollut tyytyväinen?




Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta. Kyseessä on kansainvälinen tempaus ja Suomessa sitä vetävät Satu Destination Unknown - blogista, Nella Kaukokaipuu - blogista ja Veera Running With Wild Horses - blogista. Ohjeet voit lukea täältä.


Minut löytää Instagrammista nimimerkillä curiousteea.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

32 kommenttia:

  1. Ruokakaupat on kieltämättä yksi mielenkiintoisimmista paikoista reissuilla ;) Jos löytyy hyvä ruokakauppa ja mukava piknikpaikka, niin voi olla jo tosi onnellinen oloonsa :D Mulle ihan lemppariruokakaupat ovat löytyneet Saksasta! Siellä on ihan mahtava kasvisvalikoima erilaisine nakkeineen, shnitzeleineen yms yms. Myös Briteistä on löytynyt hyviä markettipöperöitä, joskin ne on vähän tyyriimpiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brittien ruokakaupoista olen minäkin tykännyt! Esimerkiksi salaatteja sieltä on löytynyt helposti. Ovathan ne tyyriimpiä (ainakin jos Espanjaan vertaa), mutta löytyy sieltä usein Suomea halvemmalla eväät piknikille :).

      Saksasta on samanlaisia kokemuksia myös, vaikkakin siellä olen vain muutaman kerran käynyt kaupassa :)

      Poista
    2. Niin ja tästä olen ehdottomasti samaa mieltä:

      "Jos löytyy hyvä ruokakauppa ja mukava piknikpaikka, niin voi olla jo tosi onnellinen oloonsa :D"

      Poista
  2. Ulkomaiset ruokakaupat, ihan parasta! Itse siis myös tykkään vierailla supermarketeissa ja katsella paikallista tarjontaa. Ja eväiden osto aamu/iltapalaksi tai vaikka välipalaksi on myös aika tärkeää sillä kuten kirjoitit, ei aina jaksa mennä ravintolaan saakka. Varsinkin oman aikansa ottava aamu "kotona" on hyvö suoda itselle silloin tällöin, ettei tarvitse heti herätessä ja vatsa kurniessa suunnistaa ulos etsimään avoinna olevaa ruokapaikkaa.

    Lemppariruokakauppojani ovat Sainsbury´s local ja Aldi Lontoossa ja Sydneyssä ollessamme kävimme aina Colesissa. Yllättäen molemmat länkkärimaita :D Mutta Japanin 7elevenit ovat myös valikoimiltaan ihan tajuttomia ja kaikki valmisruoka-annokset ihan toista luokkaa kuin oikeastaan missään (varsinkaan täällä Thaimaassa, missä tarjolla on vaan jotain nakkikroisantteja tyyliin). OIkein ootan, että 2 viikon päästä pääsen ostamaan sen ihanan herkullisen JA TERVEELLISEN katkarapu-avokadosalaatin! Nami!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamu ottaa minullakin usein aikansa, joten en oikein tykkää siitä, että herään aamulla huoneesta, missä ei ole mitään syötävää! Sitten pitäisi nälkäisenä lähteä etsimään ruokapaikkaa. Mieluummin aloitan ulkona syömiset lounaasta :)

      Yeah, länkkärimaista löytyy helposti kivoja ruokakauppoja :). Sainsbury´s on myös yksi minun suosikeistani Lontoossa! Aldissakin olen käynyt joskus, se on vähän pienempi paikka kyllä. Sen valikoimaa en muista, mutta kaipa se hyvä oli kun sinne tuli palattuakin :)

      Ai Japanin 7elevenit on hyviä, kiva kuulla! Varsinkin Thaimaassa muistan juuri sen ettei se valikoima päätä huimannut.. En pidä itseäni edes niiiiin vaativana, jos yksi ISO (eikä sellainen Suomi-kauppojen miniversio) salaatti on valikoimissa, niin sekin on jo suuri plussa :D.

      Poista
  3. Meillä on kyllä juurikin samanlainen asennen ruokakauppoiin ja ruuan laitoon. Teen aina ruuan itse, jos siihen vain on mahdollisuus. Paikalliset torit ovat varsinainen aarreaitta.

    Itse koen harrastavani jopa ruokaturismia :)

    Aasian suunnalla on kyllä valikoima ehdottomasti eniten mun makuun. Hedelmät, yrtit ja äyriäiset...En malta odottaa, että pääsen taas muutaman viikon kuluttua maistelemaan niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Anna! Paikalliset torit ovat kyllä elämyksiä! Sitä vihannesten ja erilaisten ihmeellisten ruokien ja värien määrää, ah :). Ja tuoreet hedelmät Aasiassa ovat kyllä täysin eri luokkaa kuin täällä Euroopassa :D.

      Poista
  4. Ah, ruokakaupat ulkomailla, ehkä parasta ikinä. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ne on kivoja seikkailuja ne visiitit ruokakauppoihin :D

      Poista
  5. Hee, liekö reissaajien "ammattitauti", mutta myös mä olen hullaantunut ruokakauppoihin. :) Sitä hypistelyn, tutkailun ja ihmettelyn määrää! Yksi suosikkijutuistani on muuten toreilla: tuoreiden hedelmien tiskit. Oi nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tämä uteliaisuus monenlaisia asioita kohtaan mikä meitä yhdistää :). Mutta juuri noin, hypistelyä, tutkailua ja ihmettelyä. Äkkiä huomaa, että kaupassa on vierähtänyt "pieni tovi" :D. Ja tuoreet hedelmät torilla on niitä minunkin lempitiskeja, nam todellakin!

      Poista
  6. Minäkin käyn ulkomailla vähintään kerran visiitillä ruokakaupassa tutkimassa paikallista tarjontaa. Harvemmin tulee kokattua, mutta ruokakaupassa tulee silti käytyä. Ainakin suklaata ostamassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin vaikka ei kokkaisikaan niin on siellä silti kiva käydä katsastamassa mitä hyllyiltä löytyy. Ja napata edes se suklaa mukaan :)

      Poista
  7. Paikalliset ruokakaupat ja erityisesti torit ovat kyllä aina aarre. Meilläkin on tapana aina huoneistohotelleissa kokkailla välillä itse. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, kivaa kuulla, että sinäkin tykkäät reissun päälläkin kokkailla :)

      Poista
  8. Me myös rakastetaan ruokakauppojen antia reissun päällä. Mikään ei ole hauskempaa, kuin ihmetellä kaikkia erikoisia puteleita tai hankkia suomessa harvinaisempia tuoreherkkuja suoraan torilta/ruokakaupasta. Rakkaus italialaisiin raaka-aineisiin saa meidät aina innostumaan ruokakauppassa käymisestä Italiassa. Malesiassa Penangilla suorastaan harmitti, että ei sitä omaa keittiötä ollut, niin makeita juttuja notkui kauppojen hyllyissä. Ausseissa oli pitkällä reissulla vaan niin kivaa "leikkiä kotia" ja käydä kaupassa. Ja seuraavalla Nykin reissulla on ehdottomasti käytävä Whole Foodsissa. Onneksi kotinurkille avattu uusi Anton&Anton tarjoaa ainakin näin ensi vierailuille pienen palan tätä samaa fiilistä :D -Milla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Whole Foods on itseasiassa omalla "haluan käydä" - listallani sitten kun aikanaan Nykiin lähden :D. Sinne pitää päästä. Kodin leikkiminen ja kaupassa käyminen on ihanan arkista ja samalla niin uutta ja erilaista puuhaa ulkomailla :)

      Poista
  9. Myönnän! Olen ruokakauppafriikki ulkomailla. Pakko mennä haistelemaan ja tutkimaan :p Yleensä kalatiskit ja juustot haisee jo ulos asti ihan eritavalla kuin Suomessa. Erilaisia tee-laatuja käyn aina ostamassa ja tutkin onko kylmähyllyissä mitään erikoisuuksia. Aruballa hauskinta oli hevi-osasto, siellä oli niin paljon hedelmiä mitä en ollut ikinä nähnyt! Kilon painoisen avocadon ostin siskolleni tuliaisiksi ja siitä riitti moneksi päiväksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla, näinkin moni meistä viihtyy ulkomailla ruokakaupassa :)! Kalatiskejä tykkään itsekin käydä ihmettelemässä vaikka suuhun asti ne pääsevätkin äärimmäisen harvoin. Jo esille laitto on niin erilaista, puhumattakaan kaikista niistä olioista mitä tarjolla on. Hevi-osastot ovat myös eksoottisia, juuri siksi kun ovat usein tulvillaan hedelmiä joita ei ole nähnyt tai maistanut. Melkein toivoisin, että joisin teetä, ne hyllyt kun ovat usein mukavan värikkäitä ja nättejä :).

      Poista
  10. Äh, kirjotin pitkän kommentin ja sit se vaan katos! Mut piti sanomani, että mun lempiruokakaupat on jenkeissä luomuruokakaupat Whole Foods ja Trader Joe's... ja onneks Trader Joe's on melkein jopa edullinen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, tämä Blogger (tai minun blogini) taitaa joskus tehdä sellaista.. :/

      Whole Foodsin haluan tosiaan itse tarkistaa kun sinne maisemiin aikanaan pääsen. Trader Joe´s ei olekaan tuttu, joten kiitos vinkistä :)

      Poista
  11. Ruokakauppakierrokset on ihan pakollisia! Mutta harmi kyllä joudun yleensä aina keskittymään vain tuliaisten hankkimiseen ja siihenkin on omat rajoitteensa. Lähivuosina minulla ei ole ollut yhtään tilaisuutta kokata itse ruokaa, sillä usein olemme yöpyneet vain muutaman yön per paikka, joten silloin olemme aina majoittuneet hotelliin. Kreikassa lomaillessa meillä oli huoneisto, mutta alueen ruokakaupat olivat niitä minikokoisia ja kalliita, joten ostimme lähinnä aamupalaruokia ja pientä naposteltavaa, emme mitään kokattavaa. Mutta olisipa unelma päästä laittamaan ruokaa vaikkapa italialaisen torin antimista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa kuulla kokemuksistasi! Kreikassa ollessamme meidänkin hotellin lähellä oli vain hyvin pieniä kauppoja, jotka olivat todella kalliita. Lisäksi valikoima oli huono, joten vähän harmitti, ravintolatkin kun olivat kalliita ja ruoan sekä palvelun taso välillä niin ja näin. Tämä siis Kosilla, kauempaa löysimme kuitenkin pari isompaakin kauppaa, minne pääsimme kun myöhemmin vuokrasimme skootterit.

      Poista
  12. Mäkin tykkään ulkomailla käydä katselemassa ruokakauppojen valikoimia, se on parasta! :) Kun valikoimat on erilaiset kuin Suomessa niin kyllä ihmeteltävää riittää ja tekisi mieli ostaa kaikkea kotiinviemiseksi asti (mikä on kyllä nurinkurista, ottaen huomioon millaiset valikoimat esim. Prismoissa ja muissa isoissa kaupoissa on täällä Suomessa!). Erityisesti on jäänyt mieleen että Australiassa ja Rio de Janeirossa oli hyviä ruokakauppoja...

    Toisaalta esim. Intiassa ei juurikaan ollut kunnollisia ruokakauppoja, tai emme ainakaan sellaisiä missään bonganneet, lähinnä pieniä kioskeja vaan. Ainoastaan Hyderabadissa löysimme supermarketin, mutta se olikin sitten aikamoinen pettymys kun valikoimissa oli lähinnä vain mehuja, keksejä ja sipsejä - eli samat kuin kioskeissa, isommat hyllyt vain. Plus että kyseiseen ruokakauppaan mennessä piti mennä läpivalaisun ja ruumiintarkastuksen kanssa ja jättää laukkukin ulkopuolelle säilytykseen, sekä kassoilta pois lähtiessä piti vielä ovella näyttää kuitti ja ostokset. Ei mikään miellyttävä ruokakauppakokemus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, että ihan läpivalaisu ja ruumiintarkastus! Laukun säilytyksestä ja kuitin näyttämisestä on kyllä muutamassa paikassa (esim. Meksiko) kokemusta, mutta tuo menee jo melko pitkälle..

      Intiassa en muista itsekään törmänneeni kuin pienempiin kioskeihin, joiden valikoima oli hyvin rajallinen. Toreja kyllä löytyi. Matkan viimeisinä päivinä majoituimme keittiöllisessä asunnossa ja saimme me vähän jotain pientä kokkailtua, mutta muuten koko ajan söimme ravintolassa tai ostimme pientä purtavaa mitä kioskeista löytyi.

      Heh, ainoa huono puoli reppureissaamisessa on se, että sinne reppuun ei mahdu kovin montaa kiloa tuliaisia kotiin itselle ja muille :). Espanjasta toin paahdettua maissia Suomeen ja tänne palatessa harmittelin miksen ollut ostanut useampaa kymmentä pakettia :D. Täältä kun en ole (vastaavaa) vielä löytänyt ja maustetun maissin hintakin näytti olevan 6-7 kertaa kalliimpi!

      Poista
  13. Myönnän kans olevani varsinainen ruokakauppashoppailija ja usein ostan esim. tuliaismakeiset/teet yms ihan perus marketeista hyvän valikoiman ja hintojen vuoksi. Meillä on myös tapana laitella kämpillä ainakin aamiaiset ja usein käydään illan päätteeksi lähimarketissa hakemassa naposteltavaa ja testaillaan aina jääteet ja limpparit ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marketit on hyviä paikkoja tuliaisten ostamiseen, itselle ja muille. Juuri siksi kun valikoimat ovat isoja, tuotteet toisinaan sellaisia mitä täältä ei löydy ja hinnatkin halvempia.

      Naposteltavia pitää vähintään olla vaikka ei varsinaisesti ruokaa laittaisikaan :).

      Poista
  14. Ruokakaupoissa samoilu kaikkialla muualla kuin kotona on hauskaa puuhaa. Jenkeistä mieleen ovat jääneet valtavat valikoimat oikestaan kaikkea ja Malesian kaupasta mielettömän suuret riisisäkit. Malesiasta muistan myös, kun vartija kielsi minua ottamasta kuvaa riisisäkistä ja sen jälkeen hän seurasi minua koko kauppareissun ajan ja josssakin vaiheessa pyysi treffeille. En mennyt. Hih.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, hahahaa! Melkoinen vartija! Olisit nyt mennyt ;)

      Olen melko samaa mieltä tuosta, että kotioloissa se ruokakaupoissa pyöriminen ei ole ihan niin hauskaa. Kaipa se johtuu siitä kun tuttujen kauppojen valikoiman tietää eikä ne siitä muuksi kovin nopeasti muutu. Toisinaan kyllä innostun Suomessakin tutkimaan hyllyjä tavallista tarkemmin jos olen vaikka löytänyt jonkun uuden reseptin :).

      Poista
  15. Minä olen kanssa ruokakauppafani, varsinkin kun pari viime vuotta me ollaan majoittauduttu usein vuokra-asunnoissa jos ei kökitä reissupakussa. Täällä Uudessa-Seelannissa valikoimat ovat mielestäni mahtavat varsinkin tuorepuolella, rehuja riittää tutuista tuntemattomiin tietty kun kesäaika on, ja muutenkin kasvissyöjille on laaja valikoima tuotteita. Tai siltä se ainakin tuntuu kun Norjassa ei ole paljon mitään... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isommalla porukalla matkustaessa ruokakauppojen hyödyntäminen on myös kätevää, joten ymmärrän miksi tekin olette ruokakauppafaneja! Kiva kuulla, että siellä on kasvissyöjille laaja valikoima tuotteita. Vähän näin arvelinkin, mutta tietää sitten tulevaisuudessa, että siinä on yksi hyvä syy lisää matkustaa sinnekin :)

      Poista
  16. Olet niin oikeassa, ruokakaupat uusissa kohteissa on ehkä jännintä tekemistä ja myös erinomainen tapa tutustua kulttuuriin :) Aasiassa ruokakaupat on aina ihanan eksoottisia, mutta paras valikoima tähän asti itselle sopivia tuotteita on kyllä ollut Lontoossa!

    VastaaPoista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!