Kun Málagaan joulukuun 2013 alussa kotiuduimme kuukaudeksi, taisi se hieman yllättää minut. Olin vieraillut kaupungissa aiemminkin ja en silloin jostain syystä vakuuttunut pikavierailun aikana näkemästäni. Näin jälkikäteen ajateltuna syynä saattoi toki olla se, että tulin kaupunkiin Sevillasta, mikä on yksi Espanjan kauneimmista kaupungeista. 


Tällä kertaa Málaga kuitenkin näytti parastaan ja tykästyin kaupunkiin enemmän. Kaupunki on kooltaan pienisuuri, eli sen saa hyvin haltuunsa kävellen ja varsinaiset nähtävyydet eivät ole kaukana toisistaan. Toisaalta syrjempääkin löytyy kaikenlaista kivaa, joten löytöretket kannattavat. Ylipäätään Espanja on siitä kiva maa, että koskaan ei tiedä mitä yhden kulman takana tulee vastaan; hienoa katutaidetta, jyrkät rappuset, yksinäinen pubi asuinseudulla tai hieno puisto saattavat odottaa etsijäänsä.


Ei Málaga silti lempikaupunkieni joukkoon pääse, niin yllätyksellinen se ei ole, mutta kun pitää silmänsä ja korvansa auki, löytyy kaupungista tekemistä pitkäksi aikaa.

KATUTAIDE

Kun astelee vilkkaimmilta kaduilta edes yhden tai kaksi katua syrjemmälle, tulee vastaan silmäniloa paikoittain paljonkin. Pieniä, melkein huomaamattomia tekstejä siellä täällä, pieniä kuvia, isoja kuvia, lausahduksia ja tarroja. Kaupungilla, vähän syrjemmälläkin, kiertely on kivaa tästä syystä.

Mikäli taide kiinnostaa enemmänkin, kannattaa myös poiketa nykytaiteen museossa ja vaikka Picassonkin maalauksia katselemassa.

ARKKITEHTUURI

Malagassa on todella kauniita taloja, todella paljon. Upeat värikkäät talot, ranskalaiset parvekkeet ja isot ikkunat ovat romanttisen kaunista katseltavaa. Myös tyhjiä sekä hylättyjä huoneistoja ja rakennuksia on jonkin verran, mikä herättää ainakin meikäläisen uteliaisuuden...


RAUHALLISET KUJATKapeampia kujia on siellä täällä ja rappusiakin löytyy. Yksityiskohtia on kivaa bongailla ja ihastella. Yhdessä katutaiteen ja kauniiden rakennusten kanssa kaduilla kiertely tuo yllätyksiä usein.


HALPAA VIINIÄ JA TAPAKSIAViini on edullista kaikkialla, joten lasillinen hienommassakaan ravintolassa ei tule kukkarolle kalliiksi. Myös tapaksia saa usein edullisesti, 50 sentistä pariin euroon, joten varsinkin pienempi nälkä lähtee edullisesti. Ruoka yleisesti ottaen on myös edullista, vaikka Malagasta löytyy myös tyyriimpiä ravintoloita. Ruokalistat ovat kuitenkin usein ulkopuolelta nähtävissä pöydiltä, seinältä tai ulkostandista. Esimerkiksi päivän menu (menu del dia) on hyvä vaihtoehto. Usein 7-9 eurolla saa alkuruoan, pääruoan, juoman ja jälkiruoan. 

Ravintoloita on myös paljon, joka kulmalla, joten valinnanvaraa riittää. Ravintolatarjonta ei myöskään lopu keskustaan, joten jos haluaa välttää englanninkieliset menut, ei tarvitse lähteä kauas keskustasta kun periespanjalaisia rantaravintoloita ja lähiöpubeja alkaa näkyä. Illan tullen ne täyttyvät äänekkäistä paikallisista, jotka kokoontuvat usein porukalla yhdessä syömään ja juomaan.


BUSSILLA YMPÄRI KAUPUNGIN SYRJÄSEUTUJA


Busseja kulkee Malagassa usein ja niiden käyttäminen on helppoa. Tupakkakioskeista saa bussikortteja (ei tosin ihan kaikista, mutta jos yhdestä ei saa, niin usein lähellä on toinen mistä kortin voi hankkia) tai kuskilta voi ostaa käteiselläkin bussilipun. Sitten vain bussin kyytiin ja ympäri kaupunkia huristelemaan. 

Bussikortti Malagan sisällä maksaa 8,30 euroa / 10 matkaa ja 1,80 euron pantti, jonka saa takaisin kortin palauttaessaan. Yksittäislippu 1,30 euroa. Bussissa on tunnin vaihto-oikeus.Kiipeä myös ihmeessä Gibralfaron kukkulalle maisemia katselemaan! Maisemat ovat hienoja, vaikka ei haluaisi mennä linnaan sisälle, mutta parin euron panostus kyllä kannattaa.

Mikäli aikaa on useampi päivä ja haluat luonnon rauhaan, nouse bussiin numero 2 ja mene patikoimaan luonnonpuistoon.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

13 kommenttia:

 1. Malaga kuulostaa kyllä ehdottomasti tutustumisen arvoiselta paikalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka! Kannattaa joskus poiketa vaikkapa muutamaksi päiväksi :)

   Poista
  2. Varmasti hieno paikka.....mutta maata pitkin täytyy mennä,bussilla ja/tai junalla....

   Poista
 2. Mulla on Malagasta hiukka "negatiivinen" kuva, johtuu varmaan siitä suomalaisten määrästä lähiseuduilla. Tämä postaus sai mut näkemää paikan uudessa valossa, en ole nimittäin itse siellä koskaan käynyt ja mulla vain sattuu olemaan tämä hölmö mielikuvani. Ehkä vielä suunta on tuonna eteiläiseen Espanjaan joku päivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa joskus poiketa, ehdottomasti! Suomea kuulin joskus Málagassakin, mutta en niin suurissa määrin. Sieltä siis löytyy rutkakaupalla paikallisuuttakin :). Ja Málagasta on kätevää matkustaa moniin muihin kaupunkeihin, kuten ikisuosikkiini Sevillaan :). Ja Granadaan!!

   Poista
 3. "Pienisuuri" - mahtava termi! Niin kopioin tuon omaan käyttööni. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikös se kuvaakin hyvin joitakin kaupunkeja, jotka ovat mukamas isoja, mutta jotka saa melko helposti haltuun kävellen :)

   Poista
 4. Kylläpäs tuli taas ikävä Málagaa! Joskus on kyllä ihan pakko päästä kävelemään niitä samoja kujia ja kaupungin laitamia, mitä silloin vuosia sitten. Ihania kuvia ja kiva kirjoitus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hienoa palata vuosien jälkeen tuttuihin paikkoihin! Sinne siis jonakin päivänä :). Kiitos Heidi!

   Poista
 5. Mietin, miksi jotkut kokevat matkustellessaan negatiivisena sen, että jossain paikassa on muitakin suomalaisia? Mitä sieltä omasta peilistä heijastuu takaisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kyse on (toisten) kohdalla enemmänkin suomalaisten / turistien määrästä. Kun ulkomaille mennään, niin monet haluavat puhua paikallista kieltä ja kokea ns. aitoa kulttuuria. Onhan se kieltämättä hankalampaa sellaisissa paikoissa missä on paljon turisteja, mutta suurin osa turisteista toki on ihan muualta kuin Suomesta :). Joten jos tarkoitus on vältellä vain suomalaisia, niin en itse ihan ymmärrä miksi (muut voivat kertoa syitä tähän jos haluavat), koska suomalaisia tässä ollaan itse kukin :)

   Poista
 6. Málaga on espanjalainen ja andalusialainen oikea kaupunki, jossa on perheitä, työssäkäyviä ja opiskelijoita elämässä arkeaan. Kaupungissa on taidetta ja kulttuuria, hyvää ruokaa ja iltaelämää ja vaikka Málagueta- uimarantakin sijaitsee melkein keskustassa, suurten turistimassojen kaupunki se ei ole. Viihtyisä, leppoisa, flamencon ja Picasson kotikaupunki. Pidän kovasti <3

  VastaaPoista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!