Pala Pariisia

Olen käynyt Pariisissa kahdesti, mutta molemmilla kerroilla pääosin Disneylandin takia. En ole siis "aito" Pariisin matkaaja, kun minua ei sinne kutsunut patongit, sillat, viehättävät kujat ja romantiikka. Ei sillä etteikö ne olisi mielenkiintoinen osa Pariisia.

Ensimmäisellä reissulla tuli kaupunkia kuitenkin nähtyä ja koettua kunnon turistin tavoin. Vierailtiin Eiffel-tornissa, käytiin vilkaisemassa Mona Lisaa Louvressa, pällisteltiin hetki Riemukaarta, syötiin patonkia Pariisin puistoissa ja ihasteltiin pääkalloja maanalaisissa katakombeissa. Matkan aikana tuli myös nukuttua pusikossa jota paikalliset käyttivät vessana, yövyttyä mahdollisesti laittomassa, epämääräisessä hostellissa ja väisteltyä ranskalaismiesten ahdistelua ja huumeiden tyrkyttämistä.



Toisella kerralla olin Pariisissa 11-vuotiaan pikkusiskoni kanssa, joten matkamme oli onneksi tyystin erilainen. Matkustimme iltamyöhään lentokentältä mukavaan hotelliin taksilla, ja välttelin joutumasta siskoni kanssa tyhjille kujille pimeällä. Matkamme kohokohta oli jo mainittu Disneyland, mutta pientä kommellustakin matkassa oli, kun ehdimme eksymään Pariisin kaduille. Sillä reissulla emme nähneet vilaustakaan Eiffel-tornista, mutta kaduilla poikkoilu olikin mukavampaa. Molemmat matkani olivat siis loistavia, mutta eri syistä.

Pariisi, yksi maailman suosituimmista matkakohteista, jakaa mielipiteitä. Useimmat tuntuvat kuitenkin tykästyneen kaupunkiin ja levittävät sanomaa eteenpäin. Pariisia pidetään romanttisena ja kiehtovana kaupunkina ja amerikkalaisissa elokuvissa kliseinen Pariisi on alkanut jo itseäni ärsyttämään. Kuulun silti siihen porukkaan, jonka mielestä kaupunki kieltämättä on nätti ja mielenkiintoinen. Pariisilla on paljon annettavaa, joten tulen varmasti sinne vielä palaamaan.



Pariisissa nähtävyyksiä riittää. Eiffel-torni on "pakollinen" nähtävyys. Kieltämättä tornista on upeat maisemat kaupungin ylitse ja voin sitä suositella. Mikäli kuitenkin sattuu paikalle pahimman tungoksen aikaan, en osaa sanoa onko nautinto odotuksen ja ruuhkan arvoinen. Tornia voi toki ihailla alhaaltakin. Notre Damen katedraali ja Riemukaari lienee myös useimpien mielestä kiehtovia nähtävyyksiä.

Mielenkiintoisimpana kokemuksena pidin itse katakombeja. Maan alla kulkevissa katakombeissa pääsi omaan tahtiin kulkemaan parin kilometrin pituista reittiä ja se oli todella kiehtovaa! Hinnat ovat pysyneet vielä kohtuullisina, 26-vuotiaat ja nuoremmat maksavat sisään 4 euroa, aikuiset köyhtyvät 8 euron edestä.



Museoista kävimme vain Louvressa. Pääsimme ilmaiseksi sisälle (museoon pääsee ilmaiseksi joka kuun ensimmäinen sunnuntai), joten kävimme moikkaamassa Mona Lisaa, maalaus oli yllättävän pieni. Muuta osaa Louvresta ei katsottu niin tarkasti, vielä tuolloin en ollut yhtä kiinnostunut museoista kuin nykyään. Pariisin museoita voi selata tästä linkistä.

Pariisissa on upeita hautausmaita ja suosittelen myös vierailemaan niissä. Père Lachaisen hautausmaa on Pariisin isoin ja sinne on haudattu monia kuuluisuuksia, kuten Oscar Wilde ja Jim Morrison. Muita hautausmaita pääsee tutkimaan täältä.

Kasvitieteellinen puutarha on varmasti visiitin arvoinen sekä sen yhteydessä oleva luonnontieteellinen museoLe Jardin d'Acclimatation- huvipuisto kiinnostaa lapsia ja lapsenmielisiä.
Rakastavaiset taas saattavat haluta vierailla Rakastan sinua -muurilla.



Pariisi on täynnä upeita rakennuksia, joita voi ihailla kaupungilla kävellessään. Oopperatalo lukeutuu niihin. Kirkoista toiseksi suurin, Saint-Sulpice, vetää puoleensa Da Vinci -koodin lukeneita tai katsoneita. Itse olin lukenut kirjan ennen ensimmäistä matkaani ja oli kieltämättä kiva vierailla kirkossa ja Louvren ympäristössä sen jälkeen (kirkosta ja kirjasta voi lukea lisää vaikkapa täältä).

Pariisia pääsee ihailemaan todella monessa elokuvassa ja kuten jo kirjoitin, kliseinen Pariisi on jo mielestäni useimmiten liian nähty. Voisin kuitenkin suositella yhtä Pariisiin sijoittuvaa elokuvaa, joka hurmasi minutkin: Midnight in Paris.

Pahoittelut kuvien järkyttävästä "laadusta".


Hotellien & Hostellien etsiminen

Kun lennot on varattu - usein jo ennen sitä - aloitan hotellien ja hostellien etsinnän. Kerron nyt hieman, millä lailla etsin internetistä majapaikkoja.

Yleensä ensimmäisenä menen erilaisille varaussivuille. Hotels.com on vakipaikka, josta etsin hotelleja. Pidän kyseisestä varausjärjestelmästä, mutta valitettavasti sen tarjonta ei ole kovin laaja. Halvimmat hotellit yleensä puuttuvat sieltä, hostelleita on ilmoitettuna vain murto-osa ja monet halpaketjut puuttuvat myös kokonaan. Hotellit, jotka ovat listattuna, ovat kuitenkin usein halvempia tai saman hintaisia kuin muualla.

Tarkistan usein myös Directrooms.cominBooking.cominHostels.comin ja Hostelworldin. Joskus myös Laterooms.comin.


Hotellin uima-altaalla, Bangkok - Thaimaa

Tämän jälkeen otan googlen avuksi. Mikäli olen löytänyt yllä olevilta sivuilta edullisia majapaikkoja, etsin niiden kotisivut ja vertailen hintoja keskenään. Sen jälkeen googlaan erilaisilla hakusanoilla lisää majapaikkoja ja toivon löytäväni halvempien hotellien nettisivuille. Käytän hakusanoja 'Edinburgh hotels', 'Cheap stay in London', 'cheap hostels + Paris' ja niin edelleen. Vertailen majapaikkoja hinnan lisäksi sijainnin ja palveluiden perusteella. Hotelleista yleensä tietää mitä saa, aamupala harvemmin kuuluu halvempien hotellien hintoihin.

Hostelleissa vertailu on hankalampaa, koska samalla hinnalla voi vierekkäisissä hostelleissa saada täysin erilaisia palveluita. Käytänkin niitä vertaillessa taas googlea kirjoittamalla esimerkiksi 'Piccadilly hostel reviews' ja klikkailen eri sivuille lukemaan muiden matkaajien kokemuksia. Joissakin hostelleissa kaikki kuuluu hintaan: liinavaatteet, lämmin vesi, internet, kahvi/tee, aamupala, lokerot, kävelykierrokset ja niin edelleen. Toisissa hostelleissa kaikesta veloitetaan erikseen sänkypaikan lisäksi, jopa lakanoista. Useimmissa paikoissa kuitenkin osa kuuluu hintaan ja toinen osa maksaa, joten kannattaa tietysti valita hostelli sen perusteella mitä palveluita arvostaa matkallaan eniten - ja millaista asiakaskuntaa hostellissa yleensä viihtyy. Rauhaa arvostavan ei kannata suunnata meluisaan bilehostelliin, joten paikkojen vertailu kannattaa.


Hotellihuone, Kos - Kreikka

Airbnb:n löysin vasta hiljattain ja olen ehtinyt käyttämään sitä vasta kerran, mutta persoonallisempi tapa majoittua paikallisten kodeissa kiehtoo niin paljon, että olen eksynyt sivuille jo useamman kerran katselemaan majoitustarjontaa eri maissa ja kaupungeissa (Edit 3/2015: nykyään käytän Airbnb:tä usein, kirjoitukseni aiheesta Loma-asunnon vuokraaminen). Varmaa on, että jatkossa tarkistan Airbnb:n tarjonnan ennen jokaista reissua! Vastaavia sivuja on muun muassa Homeaway ja Wimdu, joita en ole itse vielä käyttänyt (Edit 3/2015: Wimdu testattu ja todettu hyväksi myös!).

Tarkastan usein myös halpaketjuen hintoja joko googlettamalla tai suoraan nettisivuilta. Esimerkiksi Easyhotellilla on joskus edullisia hintoja ja tarjouksia muutamissa kaupungeissa. Hotel Formule 1 tarjoaa halpoja hotellihuoneita, mutta usein hieman kauempana keskustasta. Itse olen käyttänyt näitä autolla matkustaessa niiden sijaintinsa takia. Osaan hotelleista pääsee kyllä hyvin julkisilla, joten sivuja kannattaa selailla vaikka ei autolla matkustaisikaan. Ibishotellit kuuluvat samaan sarjaan ja heillä on joskus edullisia hotelleja, erityisesti tarjousten aikaan.


Hotellimme taustalla, Riika - Latvia

Lisäksi mainitsen vielä The Hospitality Clubin ja Coach Surfingin, vaikka itse en näissä enää aktiivinen olekaan. Olen kirjoittanut näistä ilmaisista järjestöistä tässä postauksessa. Kyseisiltä sivuilta voi etsiä ilmaisen majapaikan itsellensä paikallisen kodista. Todellisuudessa pieniä kuluja saattaa kuitenkin tulla mikäli vie majoittajilleen lahjoja tai tarjoaa lounaita. Mikään pakko sellainen ei ole, mutta monet toimivat niin huomaavaisuuttaan.

Leirintäalueita Euroopassa olen etsinyt muunmuassa Euro Campingsin sivuilta. Google on tosin kätevä kaveri tässäkin!


Hostellin oleskeluhuone, Bremen - Saksa

Osa majapaikoista eivät tietenkään ole internetissä. Vielä Euroopastakin löytyy hotelleja, joilla ei ole omia kotisivuja. Aasian suunnalla se on jo hyvin yleistä, vaikka Lonely Planetit ja muut oppaat listaavatkin niitä ahkerasti. Halpoja paikkoja löytyy helposti kun menee paikan päälle, kiertää muutaman majapaikan ja tinkaa hinnan kohdalleen. Samalla pääsee tarkistamaan huoneen kunnon, jotta tietää mistä maksaa.


Budapestin nähtävyydet

Budapestissa riittää tekemistä ja näkemistä. 

Olin tietoinen monista mielenkiintoisista kohteista jo ennen matkan varaamista, mutta lisää kiehtovia paikkoja tuli esille matkan aikana ja sen jälkeenkin. Olen kirjoittanut  kohteista, joissa itse kävin, joten ensiksi laitan linkit niihin. Teksteistä löytyy linkit myös kotisivuille.

Normafan alue (Lasten rautatie)



 



Budapestin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat kylpylät. Kylpylöitä on useita, niistä tunnetuimpiin kuuluvat Gellertin kylpylä ja Szechenyin kylpylä. Gellertin kylpylä sijaitsee keskeisellä paikalla, Budan puolella, lähellä Szabadságin siltaa. Szechenyin kylpylän sijaitsee kaupunginpuistossa (Városliget) Pestin puolella. Hinnat vaihtelevat.

Museoista minua kiinnostaisi esimerkiksi Maanalainen sairaala (Sziklakórház Múzeum), mikä on ollut käytössä toisen maailmansodan aikaan. Museo sijaitsee Lovas streetillä, Budan puolella, Széll Kálmán tériltä kävelymatkan päässä. Sisäänpääsy on normaalisti kallis, 3600 forinttia (n. 13 euroa), mutta EU-kansalaisille ja opiskelijoille on erikoishintaisia lippuja myynnissä.






Terror Haza, Kauhun talo, vaikuttaa myös mielenkiintoiselta. Museo sijaitsee Pestin puolella, kaupunginpuistoon vievän Andrássy útin varrella. Sisäänpääsy on 2000 forinttia (n. 7 euroa), mutta täälläkin opiskelijoille ja EU-kansalaisille (alle 26-vuotiaille ja yli 62-vuotiaille) on halvempi sisäänpääsymaksu.

Rautatiemuseo voisi myös olla kiva kokemus, tarjolla on erilaisia ajeluita. Museo sijaitsee Pestin puolella, kauempana keskustasta, mutta sinne pääsee busseilla numero 30 ja 120 sekä ratikalla numero 14. Peruslippu yli 18-vuotiaalta maksaa 1200 forinttia (noin 4 euroa).






Memento Park eli Patsaspuisto on nimensä mukaisesti puisto, jossa on esillä kommunistisia patsaita. Ulkoilmamuseo sijaitsee kauempana keskustasta. Budan puolelta bussilla numero 150 pääsee paikan päälle ja liput aikuisilta maksaa 1500 forinttia (noin 5,5o euroa).

Voisin myös harkita käyväni Sotahistoriallisessa museossa (aikuiset 1100 forinttia) tai Budapestin Taidemuseossa (useita hintoja).






Pienen bussimatkan päässä sijaitsee Budakeszin eläinpuisto. Bussilla numero 22, joka lähtee Széll Kálmán tériltä, pääsee paikan päälle. Aikuisten lippu maksaa 1100 forinttia (noin 4 euroa).

Mielenkiintoisiin kohteisiin kuuluu myös Ihmeiden palatsi ja Tulevaisuuden taloKasvitieteellinen puutarha (Füvészkert), Budai ArboretumAqua World -vesipuisto (ilmainen bussi Sankarien aukiolta) ja Vidámpark -huvipuisto.






Budapestissa on päivittäin tarjolla erilaisia ns. ilmaisia kävelyretkiä (tippiä toki odotetaan). Niihin voi tutustua ainakin täällä ja täällä. Erilaisia maksullisia kierroksia laivalla, pyörällä, kävellen ja bussilla on tarjolla runsaasti.

Näiden lisäksi Budapestista löytyy siltoja, patsaita, kirkkoja ja muita historiallisia nähtävyyksiä paljon. Tässä on esiteltynä vain murto-osa siitä, mitä kaupungilla on tarjota matkailijoille. Käykää siis ihmeessä paikan päällä! Tässä olikin kaikki mitä halusin tähän blogiin Budapestista kirjoittaa, mutta eiköhän lisää ole tiedossa sitten seuraavan reissun jälkeen.


Yleistä infoa Budapestista

Budapest on kiehtova ja kaunis kaupunki, jolla on paljon annettavaa. 

Historiallisia rakennuksia on joka kadunkulmalla, hienoja patsaita on paljon, viheralueita löytyy, viihtyisiä kahviloita on tarjolla useita ja kaiken lisäksi kaupunki on vielä edullinen matkailijalle. Kaupunki on eloisa, mutta samaan aikaan rauhallinen. Kaduilla ei ole ruuhkia, vaan niillä voi kävellä kiireettä. Yöelämää on sitä kaipaaville, mutta luonnon rauhaankin pääsee nopeasti ja helposti.

Google Mapsin karttoja kannattaa hyödyntää!

Lyhyen matkan ollessa kyseessä, kannattaa tutustua etukäteen kaupungin valtavaan tarjontaan. Mikäli sinulla ei ole karttaa, hyödynnä Google mapsia ja tutki mielenkiintoisen kohteiden sijainteja ja etäisyyksiä. Budapest on laaja kaupunki, jonka voi ottaa haltuun myös kävellen, mutta osa nähtävyyksistä sijaitsee kaukana toisistaan ja aukioloajat luovat tietysti rajoituksia vierailuaikoihin. Lentokentälle päästyä voi napata mukaan ilmaisen kartan, pidä siis silmäsi auki. Toki myös majapaikoista saa karttoja ilmaiseksi.







MITEN BUDAPESTIIN?

Halpalentoyhtiöistä Budapestiin lentää Wizzair Turusta ja Ryanair Tampereelta. Budapestiin pääsee  myös esimerkiksi Wienistä, Itävallasta, Eurolinesin bussilla.



LENTOKENTÄLTÄ KESKUSTAAN

Halvin tapa matkustaa lentokentältä keskustaan on ottaa ensin bussi 200E metroaseman päähän. Bussi lähtee terminaalin ulkopuolelta, ulos mennessä oikealta. Lipun voi ostaa kuljettajalta 400 forintilla tai bussipysäkin vieressä olevasta automaatista 320 forintilla. Kertalippu pitää leimata bussissa! Voit ostaa samalla lipun myös metroon.

Bussi ajaa metrolinjan 3 (sininen linja) päähän, pysäkin nimi on Köbánya-Kispest. Matka kestää noin 20-25 minuuttia ja pysäkin nimi kuulutetaan bussissa myös englanniksi. Pysäkiltä lähdetään kävelemään tulosuuntaan, missä on metroasema. Metroasemalta voi ostaa myös uuden lipun metroon, mutta automaattiin käy vain kolikot. Lippuja myydään myös kioskissa kauppakeskuksen sisällä (kauppakeskus on muuten hyvä paikka kahvitella tai ostaa eväitä ennen lentokentälle paluuta). Metroja lähtee keskustan suuntaan usein ja matkan kesto riippuu tietysti pysäkistä, jolla jäät pois.

Metro vie edullisesti keskustaan


LIIKKUMINEN


Olen itse innokas kävelijä, joten olen sitä mieltä, että Budapestissakin paras tapa liikkua on kävellen. Kävellen pääsee moniin nähtävyyksiin ja pysäkkien välit ovat lyhyitä. Rakennukset ovat myös täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja houkuttelevia katuja löytyy tämän tästä ja näitä iloja ei välttämättä huomaa, mikäli käyttää paljon julkisia.

Mikäli ei kuitenkaan jaksa kävellä, kannattaa harkita julkisen liikenteen matkakortteja, koska yksittäisillä lipuilla ei ole vaihto-oikeutta.



Yksittäinen lippu maksaa 320 forinttia. Kymmenen (10) kappaleen lippupaketti maksaa 2800 forinttia. 

Matkakorttien hinnat ovat seuraavat:

1 päivän (24 tuntia) maksaa 1550 forinttia.
3 päivän (72 tuntia) maksaa 3850 forinttia.
Viikon maksaa 4600 forinttia.

Paperinen matkalippu kannattaa laittaa varmaan talteen.

Matkakortin voi ostaa etukäteen ja asettaa sen alkamaan esimerkiksi seuraavaksi aamuksi tiettyyn kellonaikaan. Kortteja voi ostaa esimerkiksi metroasemilta ja lentokentältä automaateista. Lentokentän automaatti hyväksyi myös setelit, mutta joissakin automaateissa pystyy maksamaan vain kolikoilla. Lippujen tarkastajia liikkuu jonkin verran ja liputta matkustamisesta tulee tietysti sakko. Matkakortti on pieni paperinen lappu, joka hukkuu helposti, joten säilyttäkää se varmassa paikassa. Matkakortti käy busseissa, ratikassa, metrossa, HEV-junissa, hammasratajunassa, jolla pääsee ylös Budan vuorille, sekä joihinkin veneisiin ja juniin Budapestin rajojen sisällä. Lisätietoja korteista löydät täältä. Lasten rautatien junaan ja János Hegyn hiihtohissiin joutuu ostamaan oman erillisen lipun.

MAJOITUS

Majoituksen valitsemisesta olen jo kirjoittanut tekstit Majoituksen valinta - Budapest ja Hostelleja Budapestissa. Majoitusta löytyy hostelleista alkaen 5-6 euroa / sänky ja 2-hengen hotellihuoneita noin 20-30 eurolla.

Ravin hostel

SHOPPAILU

En osaa antaa informaatiota vaatteiden ja tavaroiden hinnoista tai parhaista ostospaikoista, mutta muutaman ostoskeskuksen sijainnin kyllä. Ostoskeskukset olivat Budapestissa valtavia ja niissä näytti olevan joitakin tunnettuja kauppoja, kuten H&M, Bershka ja C&A. Kahviloiden ja ravintoloiden tarjonta oli suuri, joten niissä viihtyy, vaikka tarvetta ostoksien tekemiseen ei olisikaan. Ostoskeskuksista löytyy myös elokuvateatterit ja pelihalleja.


Westend- ostoskeskus

Mammut on ostoskeskus Széll Kálmán térin lähistössä. Se sijaitsee Budan puolella ja sinne pääsee helposti metrolla 2 ja ratikoilla 4 sekä 6, jotka kulkevat ostoskeskuksen ohi.

Westend sijaitsee Pestin puolella, lähellä Nyugatin rautatieasemaa. Paikan päälle pääsee metrolla 3, ratikoilla 4 ja 6 sekä useammalla bussilla.

Aréna Plaza sijaitsee Pestin puolella, hieman etäämpänä keskustasta, mutta on kävely- tai bussimatkan päässä. Metro 2 vie kävelymatkan päähän ostoskeskuksesta, pysäkki on Keleti Pályaudvar eli Keletin rautatieasemalla. Bussi 80 menee ostoskeskuksen edestä.

MOM Park on Budan puolella ja myös hieman etäämpänä keskustasta. Sinne pääsee kuitenkin metrolla 2, pysäkki Déli Pályaudvar, ratikoilla 61 sekä 59 ja busseilla 4, 8, 102, 105, 112 ja 139.


Muutama havainto Budapestista:

Muovipusseja ei tyrkytetä kaupoissa, mikä on todella hieno juttu!

Kahvilaan mennessä kannattaa säilyttää kuitti, koska joidenkin kahviloihin vessoihin pääsee numerokoodilla, joka löytyy kuitista.

Kaduilla, nähtävyyksillä ja jopa metsissä on paljon penkkejä, joten jalkojen lepuuttaminen käy helposti.

Roskiksia löytyy myös helposti ja ne olivat usein tyhjillään, joten niitä ilmeisesti vaihdetaan usein.








Tykästyin kaupunkiin todella paljon ja tulen varmasti vielä palaamaan sinne. Kaupungilla on paljon annettavaa kaltaiselleni matkailijalle. Budapestia voi kuulla kutsuttavan Idän Pariisiksi ja olen sitä mieltä, että Budapest ei ainakaan kalpene tuolle Ranskan ylpeydelle, niin kauniiksi ja kiehtovaksi kaupungin koin.

Kirjoitan vielä erillisen listauksen Budapestin nähtävyyksistä, kiinnostavia paikkoja on valtavasti!