Haluaisitkos sinä viettää hauskan päivän Tampereella pienellä budjetilla? 

Lempikaupunkini Suomessa tarjoaa meille asukkaille sekä myös täällä vieraileville paljon kaikenlaista hauskaa ilmaiseksi taikka pienin kustannuksin. Luontoon, puistoon ja näyttelyihin pääsee tietysti usein ilmaiseksi ja Tampereella nuo vaihtoehdot ovatkin hyviä. Vaan kyllä kaupungissa voi muutakin halvalla tehdä.


Metson kirjaston näyttelyt

Hämeenpuistossa sijaitsevassa pääkirjastossa voi toki lukea lehtiä tai käyttää internettiä ilmaiseksi, mutta Metson toisessa kerroksessa on myös vaihtuvia taidenäyttelyitä. Näyttelyt eivät ole kovinkaan isoja, mutta teokset ovat aina laadukkaita. Mikäli satut olemaan lähistöllä, kannattaa vilkaista. Yläkerrassa on myös kahvila.

Sijainti: Hämeenpuisto, keskusta. Pirkankatu 2.


Moro Sky Bar

Tamperelaisten olohuoneeksi mainostettu Sky Bar tarjoaa hulppeat näkymät jokaiseen ilmansuuntaan. Suosittelen ehdottomasti nousemaan ylös asti. Hotellin yläkerrassa oleva baari on hyvällä sijainnilla rautatieaseman vieressä ja baariin pääsee ilmaiseksi. Kirjoitin ensivierailustani alkutalvesta: Tampere korkeuksista.

Sijainti: rautatieasema, keskusta. Ratapihankatu 43.


Kalevankankaan hautausmaa ja Väinö Linnan hauta

Tämä hautausmaa on iso, kaunis ja historiallinen. Sen lisäksi, että hautausmaa itsessään on nätti, on hautausmaan näköalapaikalta mukavat näkymät etelä-Tampereelle, Viinikan kirkon suuntaan. Matkaa keskustorilta on noin 1,5 kilometriä itään. Hautausmaasta olen kirjoittanut aiemmin tekstin Väinö Linnan viimeinen leposija.

Sijainti: Kaleva, 1,5 km keskustasta itään. Hautausmaankatu 7.


Pispalan kaunis kaupunginosa puutaloineen

Pispala on upea kaupunginosa Tampereella, kauneimmaksi kehuttu. Vain muutaman kilometrin päässä Tampereen keskustassa, kahden järven välissä. Jos alue kiinnostaa, niin lukaise aiemmin kirjoitettu tekstini Tampereen kaunein kaupunginosa - Pispala. Lähistölle on muuten hulppealle paikalle kallioiden päälle ja järven rannalle avattu kesäkuun alussa Flowpark - seikkailupuisto.

Sijainti: Pispala ja Tahmela, 2,5-3 km keskustasta länteen. Portaat Vallikadun ja Hirvikadun risteyksessä.


Kävelyretki Uittotunnelissa

Pispalassa sijaitseva uittotunneli on neljän kilometrin päässä Tampereen keskustorilta ja avoinna vain kesäisin. Eihän tuo uittotunneli mikään mielen räjäyttävä paikka ole, mutta uittotunnelin toisessa päässä on soma ulkokahvila järven äärellä mistä voi ostaa mm. vohveleita. Uittotunnelista ja ympäröivästä ihanasta alueesta lisää tekstissäni Kosken väärällä puolen.

Sijainti: Pispala, 3,5 km keskustasta länteen. Pispalan valtatie ja Uittotunnelinkatu.


Työväenmuseo Werstas

Viihtyisällä Finlaysonin alueella sijaitseva Työväenmuseo Werstas on aina ilmainen. Tämän hetken näyttelyt voit tarkistaa heidän sivuiltaan, meneillään on esimerkiksi marraskuuhun 2015 asti hyvin kiehtovan kuuloinen Afrikka Suomessa - näyttely, minkä aion itse kesän aikana katsastaa.

Sijainti: Finlayson, keskusta. Väinö Linnan aukio 8.


Hylätyt rakennukset ja katutaide

Hylättyjen paikkojen fanit arvostavat Tampereelta löytyviä kiehtovia salaisuuksia, joista tietysti muutamat ovat jo suuremmankin kansan tiedossa. Tulitikkutehdas on tunnetuin hylätty rakennus täällä Tampereella ja muutaman kilometrin päässä keskustorilta. Siitä löytyy helposti tietoa netistä ja lähistöltä löytyy useampiakin hylättyjä rakennuksia. Kannattaa pitää silmät auki tosin muuallakin Tampereella, kaikenlaista kiehtovaa voi tulla vastaan...

Sijainti: Pispala ympäristöineen, 2-4 km keskustasta. Rantatie.


Kauppahalli keskustassa

Keskustassa sijaitseva Kauppahalli on melko komea paikka. Ja elämää täynnä erityisesti aamupäivisin. Jos kaipaat juttuseuraa, niin istahda alas penkille ja ala jutulle. Mikäli nälkä iskee, niin tarjolla on toki kaikenlaisia munkkeja ja muuta muutamalla eurolla.

Sijainti: Sokoksen vieressä, keskusta. Hämeenkatu 19.MUSEOIDEN ILMAISPÄIVÄT

Joihinkin museoihin pääsee ilmaiseksi perjantaisin tai erityisillä alennuskorteilla. Mikäli olet siis budjettimatkalla Tampereella perjantai-iltapäivänä, niin harkitse vakavasti ottavasi nämä laadukkaat museot ohjelmaasi:

Tampereen taidemuseo ja Muumilaakso, Muumi-fanien suosikkipaikka
Vapriikki, kaupungin monipuolisin museokeskus
Amurin työläismuseokortteli, alueen historiasta kiinnostuneille

Kaikkiin et yhden iltapäivän aikana ehdi, mutta päivässä toki ehdit käydä vaikka jokaisessa. Vapriikki on näistä suurin ja siksi siellä helposti kuluukin erityisesti ensikertalaisilla pisimpään. Tampereen taidemuseo ja Amurin museo taasen sijaitsevat lähekkäin lyhyen matkan päässä keskustasta, joten pystyt helposti käymään molemmissa samalla reissulla.Pyynikin näkötorni (2 euroa).  

Torni sijaitsee harjulla ja sieltä on upeat näkymät Tampereen ylitse. Matkaa keskustorilta on vain muutama kilometriä ja patikkamatka kulkee kaupungin sekä metsän lävitse, joten matka on ohitse ennenkuin sen huomaakaan. Jos haluat kurkata maisemia etukäteen, niin olen kirjoittanut tästä aiemmin tekstin Pyynikin näkötornilla: Tampere korkeuksista.

Sijainti: Pyynikki, 1,5 km keskustasta länteen. Näkötornintie 20.


Jäätelö tai munkki Laukontorilla (pari euroa).

Laukontori on oma suosikkini Tampereen toreista, viehättävä tori. Siellä oleva satama tuo mukavaa avaruutta torin ympäristöön ja kesäaikaan tori on vilkas. Torilla on jäätelökioski, kauppiaita sekä somia terassikahviloita. Sitä sanotaan, että kaupungin parhaat munkit löytyvät Pyynikin näkötornin kahvilasta, mutta Munkkikahvilan tarjonnat ovat vähintään yhtä herkullisia. Laukontorilta lähtevät myös laivat Viikinsaareen.

Sijainti: Laukontori, keskusta.


Saunomaan paikallisten kanssa (5-8 euroa).

Tampereella on viihtyisiä saunatiloja, joista kukin voi valita suosikkinsa. Jokainen sijaitsee hivenen erilaisessa ympäristössä, mutta hyvät löylyt ovat taatut, valitsee sitten minkä tahansa paikan. 

Rajaportin sauna Pispalan kaupunginosassa on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna ja miljöönsä takia hyvin tunnelmallinen. Miehet ja naiset saunovat Rajaportilla erikseen ja kertamaksu on 5 tai 8 euroa. Kaupinojan sauna on Näsijärven rannalla rauhallisella, metsäisellä paikalla. Miehet ja naiset saunovat siellä samaan aikaan uimapuvut päällä ja kertamaksu on 7 euroa. Rauhaniemen kansankylpylä on myös Näsijärvellä suositulla Rauhaniemen uimarannalla. Miehet ja naiset saunovat samaan aikaan uimapuvut päällä ja kertamaksu on 6 euroa. 

Sijainti: Rajaportin sauna, 2,5 km keskustasta. Pispalan valtatie 9. 
Kaupinojan sauna, 3,5 km keskustasta. Kaupinpuistonkatu 1. 
Rauhaniemen kansankylpylä, 2,9 km keskustasta. Rauhaniementie 24.


Bussimatka Hervantaan (2,60 euroa / suunta).

Hervanta on Suomen suurin lähiö. Se on kuin oma pieni kaupunkinsa ravintoloineen, kauppoineen ja baarineen. Mikäli asuu Hervannassa, ei sieltä välttämättä ole syytä poistua kovinkaan usein, sen verta hyvät palvelut siellä on ja järviä sekä metsääkin löytyy. Bussit keskustaan kuitenkin kulkevat usein ja melko nopeastikin, parissakymmenessä minuutissa.

Hervannassa on vesitorni, jonne voi kivuta maisemia katselemaan hienoja maisemia, suosittelen nousemaan ylös. Torni on 48 metriä korkea ja sen korkeuksissa toimii näköalatasanne sekä ravintola. Ja pääseepä Hervannassa ilmaiseksi myös Poliisimuseoon.


"Ulkomaan reissu" Teiskoon (bussilippu 2,60 euroa / suunta).

Kun alkaa kotimaa kyllästyttää, niin paikallisbussilla pääsee kuulkaas ihan ulkomaille asti, kuten sanonta kuuluu! Teiskoon on matkaa muutama kymmenen kilometriä, riippuen minne asti olet matkalla. Parastahan siellä olisi liikkua moottoriajoneuvolla, koska välimatkat ovat pitkähköt ja matkan varrella olisi kiva pysähtyä useamman kerran eivätkä bussit harmi kyllä kulje usein. Teiskosta sitä metsää ja rauhaa löytyy enemmänkin! Mutta löytyypä muutakin, esimerkiksi viinitila ja museo (2 euroa).
Tervetuloa Manseen!


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

14 kommenttia:

 1. Tämän otan talteen kun tulee seuraava kerta! Pyynikin torni on ollut ainakin haaveissa jo hetken ja tässä oli myös paljon uutta. Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Maarit! Pyynikin torni on paikka mihin ei kyllästy, mukavan metsäistä seutua keskustan välittömässä läheisyydessä :)

   Poista
 2. Moron baaria ei viime kesänä ollutkaan vielä, joten siellä voisi käydä seuraavalla matkalla. Kaupunkeja on aina kiva katsoa korkeampaa; Pyynikin näkötorni ja Näsinneula ovat jo tuttuja paikkoja ,molemmat mukavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa nousta hissillä, maisemat ovat upeat :). Sekä päivällä että iltavalaistuksessa. Ja totta tuo, nousen myös mielelläni korkeuksiin kaupunkejakin katsomaan, sillä lailla hahmottaa kivasti uusia paikkoja :).

   Poista
 3. Mainio! Itselläni on ollut mielessä vähän vastaavanlainen postaus, mutta blogiin asti se ei ole vielä päätynyt.

  Kaikkea hyvää.
  Lotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lotta! Julkaise ihmeessä, taidat asua myös Tampereella? Löysin juuri ihanalta vaikuttavan blogisi, pitääkin tutustua ajan kanssa joku päivä :). Kaikkea hyvää sinullekin!

   Poista
 4. Voi vitsit noita auringonlasku-kuvia. *___* Ja kivaa aina lukea tällaisia suomi-turisteilu oppaita! Itse on pitänyt nyt jo useamman kuukauden ajan alkaa seikkailemaan täällä kotimaassakin, senkun aina unohtaa miten siistejä ja kauniita paikkoja täältäkin löytyy - vieläpä näinkin "tutuista" kaupungeista kuten Tampereelta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesän auringonlaskut on parhaita <3. Kiva kuulla Camilla ja tosiaan, Suomessa riittää melkoisia helmiä. Tamperekin on kuitenkin sen verran iso ja muutoksen alla, että täälläkin riittää pitkäksi aikaa tutkittavaa :)

   Poista
 5. Pispalan puutalot ovat kyllä tosi kauniita! Muistan ne hyvin ensimmäisestä Tampereen reissustani, jolloin lähdimme stadilaisen kaverin kanssa morjestamaan tamperelaista yhteistä tuttua. Kiipesimme silloin myös Pyynikin näköalatorniin, ihan ilmaiseksi, koska tuttumme oli tornissa töissä. ;)

  Laitoin sulle haasteen: http://globecalledhome.fi/2015/07/maailmanymparimatka/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on! Kröhöm, pitää myös myöntää, että olen noussut tuonne tornin korkeuksiin minäkin maksamatta - tosin joitakin kertoja ihan luvallisesti :D

   Kiitos haasteesta, olenkin linjoilla vartin päässä Twitterissä pahentamassa matkakuumettani ;)

   Poista
 6. Tää oli kyllä todella kattava listaus! Hyvä Tampere <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Vois tätä kyllä jatkaakin vielä :D. Ihana Tampere <3

   Poista
 7. Varsin hyvä postaus kotikaupunkini nähtävyyksistä ja tekemisistä! Ehkä lisäisin listaan vielä ainakin Arboretumin ja Hatanpään ranta-alueen, jotka on monelta paikalliseltakin jostain syystä kokematta - nostan alueen kauneudessaan jopa Pyynikin ja Pispalan kanssa samalle viivalle.

  Mainitsemastasi Rajaportin saunasta sekä kävelyretkestä Pyynikille ja Pispalaan kirjotin kuukausi takaperin postauksen: http://www.rantapallo.fi/kohteenamaailma/2015/07/11/tampere-paikallisten-tapaan-pyynikki-pispala/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin olet täältä :). Hyvä lisäys! Arboretum on kaunis paikka, vuoden ympäri. Siellä on kiva käydä kävelylenkillä, nimenomaan rantaviivaa seuraten. Ne autokaupat valitettavasti rumentavat seutua muuten minkä takia Arboretum jää aivan syyttä liian vähälle huomiolle omien kävely- ja pyöräreissujen aikana. Kiitos siis muistutuksesta!

   Aivan loistava kävelyretki teillä :D. Todella kiva perinne! Pitäisi itsekin useammin pysähtyä alueen pubeihin.. :).

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!