Piti hieman hieraista silmiä tuossa yksi päivä kun luin sähköpostejani. Minut kutsuttiin Ylen aamu-tv:eeseen vieraaksi puhumaan matkustelusta ja nimenomaan budjettimatkailusta, jota useimmiten itse harrastan.

Ensimmäinen reaktio oli 'Että mitä?!', jota seurasi pian innostunut 'JOO miten hieno juttu!' ja parin sekunnin päästä iski sitten se pelko itseni munaamisesta. En koe esiintymistä aina luontevana, vaikka nykyään yolo-asenteen saavutankin hyvin usein ja pystyn ottamaan esiintymistilanteet rennommin. Haastan mielelläni itseäni ja haluan astua säännöllisesti sinne epämukavuusalueelle, mikä tarkoittaa sitä, että todellisuudessa nautin niistä hetkistä kun teen jotain mikä hieman hirvittää. Lopulta ensimmäinen esiintymiseni telkkarissa oli paljon helpompi kuin etukäteen olisin voinut kuvitellakaan ja edellisen yönkin nukuin paremmin kuin hetkeen.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt niinkuin Römsössä, mutta lopputulos on juuri sellainen kuin sen pitääkin olla, meidän vieraiden näköinen. Meitä haastatteli symppis Juha Hietanen ja mukana ohjelmassa vieraana oli Kaukokaipuun Marinella, matkailun ja bloggaamisen konkari, joten olin loistavassa seurassa. Vajaa vartti höpöttelyä meni ehkä liiankin nopeasti kun vauhtiin pääsi.

Meiltä kysyttiin viisi matkasuositusta tälle kesälle. Oma listani, joka ei ihan sellaisenaan päätynyt ohjelmaan (mahdollisesti omien töppäysteni kautta, mutta mitäs sen väliä), oli seuraavanlainen:

1. Schwarzwald (Mustametsä), Saksa
Baden-Württembergin osavaltiossa sijaitseva vuoristoalue on todella monipuolinen matkakohde. Seudulla on lukuisia pieniä kyliä ja kaupunkeja, kuten esimerkiksi Baden-Badenin ihastuttava kylpyläkaupunki, Saksan suurin huvipuisto Europa Park, paljon metsää ja patikointireittejä, laskettelukeskuksia, Saksan korkein vesiputous, järviä ja yksi Saksan vanhimmista luolista Erdmannshöhle

Hotellit ovat kohtuuhintaisia ja ruokailu ravintoloissa edullista. Paikka on helposti saavutettavissa esimerkiksi Frankfurtista ja Stuttgartista. Alueella on helpointa liikkua autolla, mutta julkinen liikenne on myös yllättävän hyvä. Junat, bussit ja ratikat vievät moniin pienempiinkin paikkoihin ja patikointipoluille.


2. Budapest, UnkariBudapest on mitä mainioin kaupunkikohde sen edullisuuden ja monipuolisuuden takia. Suorat ja lyhyet lennot tekevät kaupungista myös helposti saavutettavan suomalaisille. Budapestista löytyy vaikka mitä kivaa tekemistä ilmaiseksi tai edullisesti. Voit vierailla luolissa, poiketa museoon, herkutella kahviloissa ja ravintoloissa, nauttia puistoista tai nousta ylös Normafan metsiin, shoppailla tai käydä kylpylässä. 


3. Paklenican kansallispuisto, KroatiaNoin 40 kilometriä Zadarin rannikkokaupungista sijaitseva Paklenica ei ole yhtä suosittu tai tunnettu kuin muutama muu kansallispuisto Kroatiassa, mutta vierailun arvoinen sen rauhallisuuden takia. Upealla vuoristoalueella on luolia ja se soveltuu erityisesti kiipeilijöille. Hyvät patikkareitit houkuttelevat myös kävelijöitä paikan päälle. Paklenicaan pääsee kätevästi noin tunnissa bussilla Zadarin rannikkokaupungista. Zadar on hyvä tukikohta puistossa vieraileville.


4. Heidelberg, SaksaBaden-Württenbergissa, noin 90 kilometriä Frankfurtista etelään sijaitseva Heidelberg on viehättävä, kansainvälinen ja värikäs kaupunki. Edulliset ravintolat ja mukavat terassit houkuttelevat pysähtymään ja lähistöltä löytyy myös paljon kaunista metsää. Kaupunkiin on todella hyvät kulkuyhteydet monestakin Saksan kaupungista, joten se sopii erinomaisesti vaikkapa kiertomatkan etapiksi.


5. Tampere, Suomi
Tampere, rakas kotikaupunkini, on paikka, jota en voi hehkuttaa liikaa. Ehken enää osaa katsoa Tamperetta ilman vaaleanpunaisia laseja, mutta yhtälailla suosittelen Mansea matkailijoille silti. Kaksi järveä, Näsijärvi ja Pyhäjärvi, tuovat luonnon keskustan lähelle ja Näsijärveltä löytyy muutama julkinen saunakin. Tampereella on erityisesti kesäaikaan paljon ilmaistapahtumia, kaupunkifestareita ja kivoja terassejakin. Kaupungissa voi tehdä kaikenlaista pienellä budjetilla


Näitä suosituksia oli hieman hankalaa miettiä, koska tokihan listalle olisi voinut lisätä pienempiä ja isompia paikkoja melkein rajattomasti. Mutta suositellako pientä kylää, jossa itse viihdyin useampia päiviä, mutta jossa ei varsinaisesti ole mitään muuta nähtävää kun söpöjä sekä rappeutuneita rakennuksia ja metsää? Tai Berliiniä, listallani ollutta Budapestia, Barcelonaa tai muita suurempia kaupunkeja, jonne jokainen kyllä löytää ilman suosituksiakin? Entäpä suosittelenko jotain kohdetta Euroopan ulkopuolelta vaikka itse nimenomaan pysyn kaikista mieluiten tämän maanosan sisällä tähän vuodenaikaan? 

Nämä viisi paikkaa valitsin lemppareiksi, koska ne ovat kaikki helposti saavutettavissa, matkustelu lähikaupunkeihin on edullista julkisilla kulkuvälineillä, paikat ovat monipuolisia ja ravintoloissa syöminen ja muut puuhastelut ovat suomalaisen kukkarolle edullisia. 

Haastattelun pääsee näkemään Yle Areenasta ainakin toistaiseksi.


LUITKO JO NÄMÄ JUTUT?

12 kommenttia:

 1. Katsoin sen jutun Yle areenasta ja mielestäni hoiditte molemmat homman hyvin. Ja vaikka ilmeisesti sun kuvasarja oli eri mitä olit ajatellut, niin hyvin sait tarinaa niistäkin kuvista luontevasti. Hyvä te ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Ei ollut ihan mitä piti, joten budjettivinkit jäi vähiin kun tuli eteen niin yllättäen, mutta ei sen niin väliä :D

   Poista
 2. Hienosti vedetty ensiesiintyminen telkkarissa! :)

  VastaaPoista
 3. Ihan mahtava juttu! Kiitos muuten uudesta Kroatia-vinkistä. Mun matkakuume sinne suunnalle vain kasvaa. Kiva kuulla muistakin kansallispuistoista kuin Krkasta ja Plitvicestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Ja kiva kuulla. Monet kovasti kehutut paikat ovat ehdottomasti käymisen arvoisia, mutta itsellä aina herää ajatus, että mitähän kivaa niissä muissa on, joista ei sitten niin kohistakaan.. Ja hyvin harvoin ne pettymyksiä tuottavat, koska ovat sitten ainakin rauhallisia :D

   Poista
 4. Tosi hyvin vedetty! Hassua, että tuli noi eri kohteet siellä telkkarissa kuin mitä sun listalla oli, mutta onneksi osasit hyvin vetää "lonkaltakin". Huippujuttu! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lotta! En tosiaan tiedä mistä sekaannus lopulta johtui, mutta väliäkös tuolla. Kivojahan paikkoja nuokin ovat vaikka tosin kesäaikaan en itse jokaiseen niistä matkustaisi :)

   Poista
 5. Teea, tämä oli niiiiin huippujuttu! Hoidit ihan mahtavasti homman kotiin, vaikka odottamattomia yllätyksiä heitettiin päin näköä! :) Oot ihan syntynyt telkkariin! Jos jostain pitää antaa negatiivista palautetta, niin se tulee tässä: MIKSI IHMEESSÄ et infonnut mua tästä etukäteen? :D Onneksi bongasin sen Facesta ja missasin ehkä ensimmäisen minuutin jos sitäkään! Tosi mahtava esiintyminen teiltä molemmilta. Ootte ihania! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitoksia ihanainen <3! Pahoittelut, että en infonnut. Piti niin sulatella asiaa itsekin ja tiesin, että tulee Areenaan kumminkin :D. Oli kyllä hauskaa! Itse olet <3!!!

   Poista
 6. Vähän jälkijunassa täällä kahlaan blogipäivityksiä läpi, mutta täytyy nyt kommentoida, että hienosti meni! Ja pääasia, että Tampere oli mukana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä on jäänyt blogien lukeminen (ja kirjoittaminenkin kröhöm) hyvin hunningolle viime viikkoina.. Syksyllä sitten viimistään hah :D. Kiitti :)!

   Poista

Kerropas mitä mieltä sinä olet!