Kaupunki Espanjassa: Ihana Sevilla

Kaunis ja romanttinen Sevilla, Andalusian pääkaupunki, sijaitsee etelä-Espanjassa. 

Kaupunki on Espanjan neljänneksi suurin noin 700 000 asukkaallaan. Myytin mukaan kaupungin on perustanut Herkules. Historiaa ja kauniita rakennuksia kaupungissa kyllä riittääkin. Sevillan kaupunki on myös yksi väitetyistä paikoista, josta pitäisi löytyä Kolumbuksen jäännökset. Sevilla sijaitsee sisämaassa, 60 kilometrin päässä merestä.





Sevillaan pääsee matkustamaan esimerkiksi Ryanairilla, mutta ei suorilla lennoilla Suomesta, vaan esimerkiksi Brysselin tai Lontoon kautta. Sevillan lentokenttä sijaitsee kymmenen kilometriä keskustasta. Bussi kentältä keskustaan vie 20-30 minuuttia ja maksaa 2,30 euroa.

Espanjassa junaliikenne on myös melko edullista (aikataulut ja hinnat Renfen sivuilta), joten Sevillassa voi poiketa vaikka Malagasta tai muualta etelä-Espanjasta.








Majoituksia Sevillassa:

Oasis Hostel, dormi alkaen 13 euroa / yö, 2-hengen huone alkaen 40 euroa / yö. Huomaa myös 'Seville apartments', mikäli matkustat isommalla porukalla.
Sevilla Urbany, dormi alkaen 8,50-11 euroa / yö 
The Hostel Triana Backpackers, dormi alkaen 13-15 euroa / yö
Ibis Hotel, 2-hengen huone alkaen 56 euroa / yö
B&B Naranjo, 2-hengen huone 38-69 euroa / yö
Hostal Lis, 1-hengen huone 20-25 euroa / yö, 2-hengen huone 39-45 euroa / yö









Mitä Sevillassa?

-Kävele ympäri kaupungin kapeita kujia, tee myös lenkki Guadalquivir -jokea pitkin
-Innostu jalkapallosta, paikallinen joukkue on Sevilla FC
-Käy katsomassa flamencoa
-Ihastele Santa Marian katedraalia ja 98 metristä La Giralda -tornia, käy myös Placa de Españalla
-Syö herkullista ruokaa ja piipahda Sevillan yöelämässä

Sevillassa härkätaistelu on edelleen suosittua, vaikka yhä useammat onneksi pitävät tätä ns. kulttuuria raakana eläinten rääkkäämisenä. Mikäli haluat härkätaistelua käydä katsomassa, kaupungissa on härkätaisteluareena Plaza de Toros de la Maestranza






Pääsiäisen aikaan Sevillassa on paljon katukulkueita, silloin juhlitaan Semana Santaa eli Pyhää viikkoa. Lue lisää pääsiäisestä Sevillassa.




Muutama viikko sen jälkeen on Feria de Abril, jolloin kaupungissa riittää juhlia. Silloin pääsee huvipuistoon pitämään hauskaa ja näkemään lukuisia flamenco-pukuisia juhlijoita. Ruokaa ja juomaa riittää ja ajankohta on mainio Sevillassa vierailuun.

Hieman kauempana keskustasta on eläintarha MundoPark, aikuiselta hinta on 15 euroa ja eläintarha on avoinna kello 10-18.




Suosittelen lämpimästi matkaa Sevillaan. Ilmasto on miellyttävä, joten kaupunkiin voi matkustaa ympäri vuoden, erityisesti keväällä ja syksyllä. Talvisin on hieman viileämpää ja sadetta voi tulla, kesällä taas helteet ovat kovat.

Lue lisää Sevillan katutaiteesta ja väreistä sekä katsele uudempia kuvia kauniista kaupungista.


Thaimaa

Thaimaahan pääsee toisinaan todella halvalla. Äkkilähtö -lentoja voi saada etsiä esimerkiksi Napsustaniitä saa välillä noin 400 eurolla ja lentoja löytyy Bangkokin lisäksi myös suoraan rantakohteisiin, kuten Phuketiin. Thaimaassa pärjää englannin kielellä ja matkustaminen ympäri maata on melko helppoa. Paikalliset ovat myös ystävällisiä, vaikkakin saattavat olla liiankin innokkaita taksin ja muiden palveluiden tarjoajia. Joskus myös turistia yritetään huijata, esimerkiksi takseissa ei suostuta laittamaan mittaria päälle ja mikäli kyytiin nousee, joutuu yleensä maksamaan matkasta enemmän. Hotellien taso ja hinnat vaihtelevat suuresti ja halvalla voi saada sekä hyvää että hyvin huonoa.







Thaimaa on mielenkiintoinen matkakohde ja erinomainen maa matkustaa varsinkin ensimmäistä kertaa Aasiaan matkaavalle.






Itse viihdyin Thaimaassa hyvin muutama vuosi sitten ja ensi talvena olisi tarkoitus käydä siellä taas. Olin matkalla ystäväni kanssa kolmisen viikkoa. Aloitimme ja lopetimme matkamme Bangkokista ja kävimme lisäksi Phuketissa, Phi Phillä, Koh Samuilla ja ohikulkumatkalla muutamassa muussa paikassa. Tykästyin Bangkokin kaupunkiin ja viihdyin myös rantakohteissa, vaikka ne olivatkin hyvin turistisia. Phuketista ja Samuiltakin kuitenkin löytyi myös rauhallisia paikkoja ja autioita rantoja ainakin vielä muutama vuosi sitten, kun menimme skootterin kanssa hieman syrjemmälle. Suosittelen ehdottomasti skootterin vuokraamista! Se on halpaa (muutama euro päivässä plus halvat bensat), tiet ovat minun mielestäni hyvässä kunnossa ja Thaimaan liikenteen koin turvallisemmaksi kuin monen Euroopan maan, joissa olen ajanut. Skootteri toi toivottua vapautta matkustamiseen.




Matkallamme herkuttelimme edullisella ruoalla ja jäätelöllä, makoilimme rannalla ja uimme, vierailimme yöelämässä, kävimme katsomassa nähtävyyksiä, shoppailimme, kävimme halvoissa ja rentouttavissa hieronnoissa ja tutustuimme ihmisiin. Kaiken kaikkiaan hyvin onnistunut matka! Melko samoja juttuja odotan tulevaltakin matkalta ja lisäksi Bangkokiin olisi kiva tutustua syvemmin.


no image

Nyt on suunnitelmat päässeet hieman eteenpäin! 

Tarkoitus ei ollut vielä varailla lentoja, ainoastaan seurailla tilannetta ja lähempänä iskeä kiinni, mutta hyvä tarjous tuli vastaan, niin mitä sitä odottelemaan. Varasimme siis lennot helmikuulle Singaporeen!

Lennoille tuli hintaa vain 524 euroa henkilölle, lentoyhtiönä toimii Lufthansa (alla lentotarjoukset ja linkki sivuille) ja välilaskut tehdään Saksassa, mahtavaa! Matkalla olemme kolme kuukautta ja Singaporeen ei toki jäädä pitkäksi aikaa, vaan jatketaan matkaa eteenpäin Indonesiaan (Sumatralle), Thaimaahan ja minne lie. Suunnitelmat ovat vielä tarkemmin auki, vaikka alustavia budjettilaskelmia on jo tehty ja lähimaiden karttoja tutkiskeltu. Raportoin kuitenkin lisää myöhemmin, kun on tarkempaa informaatiota. Alla kaikki Lufthansan tarjoukset.

Tarjoukset voimassa tiistaihin 26.6.2012 asti. Lähtö 15.1.-28.2.2013 välillä ja paluu 20.1.-28.5.2013.

Lentohinnat kopioitu Lufthansan sivuilta.

Luen mielelläni kokemuksia ja vinkkejä Singaporesta, Indonesiasta, Thaimaasta, Malesiasta, Vietnamista ja Laosista. 


Ryanair -opas

Ryanair on Euroopan suurin halpalentoyhtiö ja yhtiö lienee jo kaikille suomalaisillekin tuttu. Ryanair aloitti lennot Suomesta muualle Eurooppaan vuonna 2003 ja tarjosi hintoja, jotka siihen aikaan olivat älyttömän halpoja. Matkustamisesta tuli hetkessä paljon halvempaa ja helpompaa. 

Itsekin matkustin Ryanairilla ensimmäisen kerran vuonna 2003, jolloin ostin noin 60 eurolla lennot Tampereelta Lontooseen. Yhdeksässä vuodessa ovat asiat muuttuneet moneen kertaan, uusia reittejä on avattu ja toisia lopetettu. Ennen ilmaisista palveluista on tehty maksullisia, mutta lentojen hinnat eivät ole nousseet, vaan Ryanairilla pääsee edelleen halvalla matkustamaan ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Afrikkaa.



Omien kokemusteni mukaan voisi sanoa sellaisen nyrkkisäännön, että Ryanair on edullisin, kun matkat varaa noin kuukautta tai reilua aikaisemmin. Poikkeuksia kuitenkin löytyy vuodenajasta riippuen usein, joskus lennot saa halvalla parinkin päivän päähän. Toukokuussa on monena vuotena ollut hyvin edullisia lentoja tarjolla vain viikkoa tai kahta aiemmin ja tämäkään vuosi ei ollut poikkeus. Kalleimmillaan lennot ovat turistisesongin aikaan heinä-elokuussa ja joulukuun lopulla sekä juhlapyhinä, mutta tällöinkin saa yleensä melko hyvän hintaisia lentoja ainakin osaan kohteista. Useamman kuukauden päähän lennot ovat kyllä yleensä hyvän hintaisia kilpailijoihin verrattuna, mutta todennäköisesti laskevat vielä paljon ajan kuluessa, joten kärsivällisyys usein palkitaan.

Lentojen hintoja vertaillessa pitää ottaa huomioon lentokenttien sijainnit, erityisesti mikäli jatkaa matkaa eri kentältä. Esimerkiksi Lontoossa on neljä eri lentokenttää ja Suomesta Ryanair lentää Stanstedille, josta on myös kätevintä katsella jatkoyhteyksiä eteenpäin, jotta ei tarvitse käyttää aikaa ja rahaa lentokenttien välillä matkustamiseen. Tiedot lentokenttien sijainnista ja kulkuyhteyksistä voi tarkistaa Ryanairin sivuilta (Airport transfer) ja lentokenttien omilta kotisivuilta.



Itse lennot ovat edelleen siis halpoja, mutta kaikki muu sitten maksaakin. 

Hinnat ovat nousseet melko säännöllisesti, joten tällä hetkellä oleva hinnasto ei välttämättä pidä kauaa enää paikkaansa. Käsimatkatavarat (10kg ja asiasta ollaan nykyään tarkkoja) ovat ilmaiset. Kannattaa huomioida, että nykyään osalla lennoista taxfree:stä ostettujen tuotteiden on mahduttava käsimatkatavaroihin! Siellä taxfreessä ei siis kannata shoppailla montaa viinapulloa tai karkkirasiaa ennenkuin on varmistanut, että ne mahtuvat laukkuun tai ne saa viedä koneeseen laukun lisäksi.

Ruumaan menevästä 15 kilon laukusta joutuu maksamaan 25 euroa suunta tai 50 euroa menopaluu ja 20 kilon laukusta 35 euroa suunta tai 70 euroa menopaluu. Jos haluat varmistaa hyvän paikan ja mennä jonon ohitse, se maksaa 10 euroa. Mikäli haluat varata istumapaikan, maksaa se myös 10 euroa.

PÄIVITYS SYKSY 2013: Alla olevassa tekstissä on ohje maksuttoman Mastercard Prepaidin hankkimiseen. Tällä hetkellä kuitenkin Visa Electronillakin voi taas maksaa ilman lisäkustannuksia.

Lisäkustannuksia tulee nykyään myös kortilla maksamisesta, mikäli lompakosta ei löydy Mastercard Prepaidia (myönnetään myös suomalaisille) tai Ryanair Cash Passportia. Muilla korteilla maksaminen kustantaa tällä hetkellä 6 euroa per suunta eli 12 euroa menopaluu -lennoissa. Mastercard Prepaidin voi hankkia esimerkiksi Netellerin kautta. Sivut ovat englannin kieliset ja tässä ohjeet kortin hankkimiseen:

1. Avaa Netellerin sivu.
2. Paina sinistä 'Open an account' -merkkiä.
3. Täytä sähköpostiosoite, maa ja valuutta vaadittuihin laatikoihin. Valuutaksi kannattaa valita euro, mikäli on useimmiten aikomus maksaa lentoja Suomesta muualle Eurooppaan.
4. Täytä 'personal details' -lomake.
5. Tilisi on nyt luotu. Valitse 'What do you want to do now?' -kysymyksen alta vaihtoehto Net+ Cards ja paina Continue. Sen jälkeen paina 'Verify your account'.
6. Paina 'Provide identity documents'. Saat ohjeen, miten pystyt varmentamaan tilisi. Laatikossa on sähköpostiosoite.
7. Lähetä sähköpostiosoitteeseen kopio passistasi tai henkilökortista.
8. Parin päivän sisällä saat vahvistuksen sähköpostiisi, että tilisi on hyväksytty ja ohjeen, jolla saat tilattua oikean kortin, jolla pystyy Ryanairin lentoja varaamaan. Kirjaudu sivullesi ja mene kohtaan 'Net+ Cards', tilaa kortti.
9. Kun kortti tulee kotiisi, sinun pitää vielä sen jälkeen käydä aktivoimassa se kortissa olevassa osoitteessa. Kirjaudu sivuille, valitse sinulle sopivista ilmaisista tai maksullisista siirtotavoista paras ja tee siirto. Itse käytin NON-INSTANT pankkisiirto kohta kolmosta (ilmainen), sain tilinumeron sekä viitenumeron ja menin verkkopankkiini tekemään tilisiirron.
10. Riippuen minkälaisen siirron valitsit, rahat ovat käytettävissäsi heti tai muutamien päivien kuluttua ja voit käyttää korttia Ryanairin lentojen ja muiden palveluiden maksamiseen maksutta.



Matkavakuutuksia Ryanairin kautta en suosittelisi, ne saa varmasti halvemmalla vakuutusyhtiöstä. Myöskään jonon ohittamisesta tai istumapaikasta en ole itse maksanut, enkä koe niitä kovin tarpeellisina, vaikka saattaisin kyllä pidemmälle lennolle harkita istumapaikan varaamista kaksimetriselle avomiehelleni, Ryanair kun ei ole kuuluisa tilavista jalkatiloistaan. Toistaiseksi on kuitenkin pärjätty ilmankin.

Ryanair on halpalentoyhtiö, joka lentää paikasta A paikkaan B. Mikäli jatkat matkaasi vielä eteenpäin Ryanairilla tai millä tahansa muulla lentoyhtiöllä/junalla/bussilla, niin varaa vaihtoon riittävästi aikaa tai hanki hyvä matkavakuutus (mieluummin molemmat), Ryanair ei korvaa lennon myöhästymisestä aiheutunutta haittaa. Ryanairin lentoaikatauluissa on tosin hieman joustoa, minkä vuoksi yhtiö on melko harvoin myöhässä, useimmat minun lennoistani ovat olleet 15-20 minuuttia etuajassa.


Tämä teksti on kirjoitettu touko-kesäkuussa 2012.


Nukkuminen lentokentällä

Budjettimatkailijan kannattaa harkita joskus matkoillansa yöpymistä lentokentällä. Erityisesti halpalentoyhtiöt lentävät usein sellaisiin kellonaikoihin, että yö kentällä voi olla hyväkin idea. Toiset lentokentät sijaitsevat kaukana keskustan edullisimmista majapaikoista tai jatkolento on aikaisin aamulla, jolloin yö hotellissa jää vajaaksi ja tulee kalliiksi.

Lentokentällä yöpymistä ei kannata arastella, koska sitä harrastetaan melko yleisesti. Lontoon Stanstedin lentokenttää on kuvattu Euroopan suurimmaksi hostelliksi, koska siellä yöpyy joka yö kymmeniä ihmisiä.

Tietysti lentokentillä nukkumisessa on omat huonot puolensa. Penkit saattavat olla epämukavat (tai sitten parhaat paikat on jo viety), kentällä on yleensä hieman viileää ja valot sekä melu saattavat häiritä herkempää nukkujaa. Eikä pidä unohtaa, että arvotavaroiden perään pitää katsoa ellei halua maksaa säilytyslokeroista.

Lentokentissä on kuitenkin eroja. Olen itse yöpynyt lentokentillä useasti ja kerron tässä parista kokemuksesta, joista muistan. Lisää kokemuksia voit lukea sivulta Sleeping in Airports, missä on lentokenttiä ympäri maailman ja ihmisten kirjoittamia kokemuksia siitä, voiko kentillä yöpyä ja millainen kokemus oli.

Bremenin lentokenttä

BREMEN

Olen yöpynyt Bremenin kentällä muistaakseni kahdesti. Ensimmäisellä kerralla joulukuussa 2007 olin kentällä ajoissa ja vietin yöni kentän sisällä. Lentokenttä suljettiin noin kello 23 aikaan. Yö meni rauhallisesti, kentällä oli muitakin nukkujia, mutta ei kovin montaa. Penkit olivat ok (pääsi pitkälleen, ei ollut käsinojia välissä) ja kentällä oli hieman viileä, mutta vaatetta oli muutenkin talven vuoksi päällä paljon, niin se ei haitannut. Kentällä oli hiljaista ja kahvilat suljettuina. Vartija kysyi lippuja nukkujilta.

Toisen kerran yövyin kentällä kesäkuussa 2009. Tällä kertaa tulimme ystävän kanssa paikalle vasta puolen yön jälkeen ja kenttä oli kiinni. Terminaalia vastapäätä on 24h avoinna oleva parkkihalli, jonne menimme istuskelemaan. Sielläkin oli OK, vaikka unta ei juuri saanut. Kentän avautuessa menimme heti sisälle ja torkuimme vielä siellä. Myöhemmin kuulin, että sisälle olisi luultavasti päässyt, jos olisi käynyt koputtelemassa ovella ja näyttämässä lippua lennolle. Bremenin lentokenttä on jokatapauksessa suositeltava paikka nukkumiseen, jos paikalle saapuu ennen kun ovet suljetaan (en ole täysin varma nykykäytännöstä, mutta kuulemani mukaan ovet edelleen suljetaan noin 23-24 maissa muutamaksi tunniksi). Esimerkiksi Ryanairin lento Tampereelle lähtee aamukuuden jälkeen, joten yötä ei kuitenkaan ehdi kokonaan viettää hotellissa.


LONTOO STANSTED

Lontoon kentällä olen yöpynyt useasti, viimeksi puolikkaan yön syyskuussa 2011. Stanstedin lentokenttä sijaitsee parin tunnin matkan päässä Lontoon keskustasta ja jos lento on saapunut kello 23 jälkeen, en ole halunnut lähteä keskustaan majapaikkaa etsimään. Joskus minulla on myös ollut aikainen jatkolento muualle Eurooppaan, joten muutakaan järkevää vaihtoehtoa ei ole ollut. Stanstedissa yöpyjiä on siis joka yö useita. Penkkejä ei riitä kaikille, joten lattialle todennäköisesti joutuu mikäli saapuu kentälle myöhään. Kentällä on hieman viileää, mutta turvallista. Kenttä on hieman meluinen, mutta jos mukana on korvatulpat, niin unta saa helpommin.


MUMBAI, INTIA

Mumbain kentällä yövyimme maaliskuussa 2011. Tulimme kentälle noin kello 23 aikaan ja meillä oli lentoon yli kuusi tuntia. Olin ennen matkaamme lukenut kokemuksia, että kentän sisälle ei pääse, mikäli lentoon on yli pari tuntia. Me pääsimme kyllä (onneksi!) sisälle. Lentokentän ympäristö oli meluinen ja siellä oli paljon ihmisiä, joten ei olisi houkutellut jäädä uloskaan. Sisällä oli mukavampaa, mutta hälinää oli sielläkin ja itse vietin aikani netissä pyörien. Lentokenttä on myös yksi tylsimmistä, joilla olen vieraillut. Ruokapaikkoja oli vähän tarjolla. En siis välttämättä suosittelisi kenttää yöpymiseen, koska jo sisälle pääseminen on epävarmaa.

Bremenin kentällä lepäämässä

Tässä muutamia omia kokemuksiani. Oletko sinä viettänyt öitäsi lentokentillä?


Pieni Edinburgh-opas reppureissaajalle

Tässä tiivistelmää matkustamisesta Edinburghiin. 

Tässä ensin linkit aiempiin kirjoituksiini kaupungista, eli Ensimmäinen päivämme EdinburghissaKauhua Edinburghissa, Arthur´s SeatMuutama museoHostellimme ja Oma budjettini.






Edinburgh on melko laaja kaupunki, mutta silti siinä on pienen kaupungin tuntua. Kaupungissa oli vierailumme aikaan yllättävän hiljaista ja kahviloissa ja kaupoissa oli hyvin tilaa eikä kadulla tarvinnut katsoa eteensä joka sekunti. Ihmisiä kyllä oli siis melko paljonkin liikkeellä, mutta kadut ovat melko tilavia, mikä helpotti huomattavasti päämäärätöntä kävelyä keskustan kaduilla. Me olimme matkalla vapun aikaan ja silloin oli hieman viileää. Ajankohta oli kuitenkin hyvä vierailulle, koska hostellissa oli hyvin tilaa ja edullisempaa kuin keskikesällä. Edinburghiin voi matkustaa mihin vuodenaikaan tahansa, riippuen omista mieltymyksistä, mutta ehkä alkukesä on parasta aikaa ilmojen ja turistien suhteen. Elokuussa voi olla ruuhkaista.


MITEN MATKUSTAA EDINBURGHIIN?


Halvin vaihtoehto on yleensä Ryanair, erityisesti mikäli asuu lähellä Tamperetta. Ryanairilla on ollut nyt säännöllisesti edullisia (30-80 euron lentoja) lentoja Edinburghiin. Hinnat ovat halvimmillaan talviaikaan, mutta jos haluaa matkustaa hieman lämpimämpään aikaan, niin toukokuussa ja syyskuussa voi löytää hyvin halpoja lentoja. Muutkin lentoyhtiöt kannattaa tarkistaa, esimerkiksi Blue1, mutta hyvin harvoin ne pystyvät kilpailemaan Ryanairin hinnoilla. Tarjouksia kannattaa tietysti seurata. Yksi vaihtoehto on lentää johonkin lähellä olevaan kaupunkiin (esimerkiksi Glasgowiin) ja kulkea Edinburghiin junalla tai bussilla. Jos matka on pidempi ja haluaa vierailla muissakin kaupungeissa, niin Lontoostakin pääsee välillä halvalla Skotlantiin.


KENTÄLTÄ KESKUSTAAN



Edinburghin lentokenttä sijaitsee noin 12 kilometriä keskustasta (vaikka esimerkiksi Ryanairin sivuilla lukee virheellisesti 4 km). Bussi keskustaan lähtee heti terminaalin ulkopuolelta, Airlinkin bussi lähtee laiturilta 19 ja matka maksaa 3,50 puntaa meno tai 6 puntaa menopaluu. Bussit kulkevat 10-30 minuutin välein, myös yöaikaan. Kaikki bussit löydät lentokentän kotisivuilta. Lothian Busesin bussi Service 35 kulkee lentokentän ja Ocean Terminalin välillä, lippu maksaa 1,40 puntaa ja aikataulut näet tästä. Bussi kulkee hieman harvemmin ja Ocean Terminal sijaitsee lähellä merta, kauempana keskustasta.


MAJOITUS



Edullisia hostelleja on paljon. Dormisängyn voi saada noin 10 eurolla yöksi ja mikäli viipyy kaupungissa pidempään, kannattaa kysyä viikkohinnoista, jolloin yöpymällä vähintään viikon saa yleensä ainakin yhden yön verran alennusta. Mitä pidempään viipyy, sen halvemmaksi hinnan saa yleensä sovittua.

Hyvä hostelli on esimerkiksi Edinburgh Backpackers Hostel, jossa olen itse yöpynyt, arvosteluni majapaikasta löytyy ylempänä olevasta linkistä tai tästä. Muita hostelleja voi etsiä googlettamalla 'cheap hostels in Edinburgh' tai katsomalla vaikkapa Hostelworldin tarjontaa. Esimerkiksi  St. Christoper's Inns sijaitsee hyvällä paikalla rautatieaseman vieressä. High Street Hostel on erityisesti pitkäaikaismajottujien suosiossa.

Hotellitarjontaa voi katsoa hotels.comin sivuilta. Easyhotel on varsinkin turistikauden ulkopuolella edullinen valinta ja sijainti on Princes Streetillä, lähellä kahviloita, kauppoja ja ravintoloita. Esimerkiksi syyskuussa 2-hengen huoneen voi saada noin 21 punnalla, toukokuussa 29 punnalla, heinäkuussa 37 punnalla ja elokuussa hinta voi olla jo yli 70 puntaa yöltä.

Mikäli etsit majoitusta Hostelworldin, Hotels.comin tai vastaavien sivuilta, niin kannattaa silti tarkistaa majapaikkojen omat kotisivut. Hintoja kannattaa vertailla, koska ne saattavat vaihdella, suuntaan taikka toiseen, sen mukaan mistä huoneen varaa. Paljon matkustaville voi olla kuitenkin hyödyllistä varata matkoja tuollaisten palveluksien välittäjiltä, koska ainakin Hotels.comilla on ilmaisia öitä tarjolla usein matkaaville ja tälläinen tapa varmaankin yleistyy vielä enemmän tulevaisuudessa.


MUUALLE SKOTLANTIIN



Matkustaminen Skotlannissa ja muualla Britanniassa on helppoa! Ohjeistukset ovat hyvät asemilla sekä kulkuvälineissä ja ihmiset ystävällisiä, he auttavat mielellään jos tarvitset apua. Junamatkustuksen hintoja voit katsoa ScotRailin kotisivuilta. Hyvä vaihtoehto on myös halpabussiyhtiö Megabus, jolla saa bussimatkoja yhdestä punnasta ylöspäin. Reittejä on lukuisia ja valikoima on kasvanut jatkuvasti. Yleensä Megabussilla saa halvimmat hinnat aikaisin varaamalla, mutta hintoja kannattaa tarkkailla parhaimman diilin löytämiseksi.


NÄHTÄVYYDET JA TEKEMINEN



Muutamasta nähtävyydestä olenkin jo kirjoittanut omat tekstinsä ja linkit teksteihin on yllä tämän tekstin alussa. Tässä nähtävyyksistä lisäinfoa:


Edinburghissa näytti olevan paljon ilmaisia kävelykierroksia tarjolla. Niitä kannattaa kysyä omasta majapaikasta. High Streetiltä lähtee esimerkiksi kolmen tunnin kävelykierros joka päivä kello 11:00 ja 13:00. Myös muunlaisia maksullisia kierroksia on hyvin tarjolla. Hairy Coo tarjoaa peräti koko päivän kestävää bussikierrosta ilmaiseksi, mutta ennakkovaraus ja tippaaminen on suositeltavaa.

Lisätietoja nähtävyyksistä löytyy Visit Scotlandin kotisivuilta tai Edinburgh Passin sivuilta. 


SYÖMINEN JA KAHVITTELU



Ravintoloita ja kahviloita on paljon ja mikä parasta, ainakin arkisin niihin mahtui hyvin istumaan, koska ne ovat myös tilavia. Valikoimat näyttivät olevan hyvät joka kahvilassa, kaikenlaisia muffinsseja ja kakkuja on tarjolla. Hintataso on suunnilleen sama kuin Suomessa, ehkä hieman edullisempi, paikasta riippuen. Kahvien koot ovat erilaiset kuin Suomessa, iso kahvi on todella iso, joten se kannattaa muistaa hintoja selatessa. Kahvikuppi esimerkiksi Starbucksissa ja Costa Coffeessa maksoi alkaen 1,50 puntaa ja makukahveja oli tietysti tarjolla hyvin.


SHOPPAILU



Edinburgh ei liene shoppailijan paratiisi. Kauppoja toki löytyy, kuten Primark, Zara ja H&M, jotka ovat kaikki Princes Streetillä, mutta niitä ei näyttänyt olevan kovinkaan paljoa katukuvassa, toisin kuin vaikka Glasgow´ssa jossa kauppoja näkyi paljon enemmän. Pieniä, söpöjä kauppoja kyllä löytyy lisäksi, mutta hintataso ei välttämättä ole kovin paljoa Suomea halvempi. Ocean Terminalissa on paljon kauppoja, mutta ostoskeskus sijaitsee hieman kauempana keskustasta.